Самотните мъже и жени в Холандия са съветвани от държавния Национален институт за публично здраве и околната среда да си намерят "секс другарче" (seksbuddy на нидерландски - б.р.) за карантината, разказва "Гардиън".

Препоръката идва след като първоначално властите обявиха строго ограничение - всички посетители в дома (не повече от трима) трябва да стоят на 1,5 м дистанция от домакина си.

Множество специалисти по сексуално здраве обаче се възмутиха на мярката, като отбелязаха, че "сексът не е лукс, а основна нужда".

Институтът, който е част от холандското здравно министерство, моментално реагира на критиките и препоръча хората, които нямат официална половинка, да си намерят дружка за секс.

"Обсъдете как най-добре да направите това заедно. Например виждайте се с един и същи човек, с който да имате физически или сексуален контакт (например другарче за гушкане или "seksbuddy"), стига да сте здрави. Уговорете се с този човек колко други хора виждате двамата. Колкото повече са, толкова по-голям е шансът за разпространение на коронавируса", пишат от Института.

Те имат и съвет за тези, които са във връзка, но единият партньор е заразен.

"Не правете секс със своя партньор, ако e в изолация заради подозрение за зараза. Секс с вас или с други от дистанция е възможен (например споделяне на еротични истории, мастурбиране заедно)."

И други правителства разпространиха различни сексуални препоръки във време на пандемия. В САЩ препоръчаха да се избягва анилингуса, тъй като следи от коронавируса са намерени в човешките фекалии. Там бе забранен и груповият секс. Във Великобритания пък препоръчаха на двойките, които живеят заедно, или да не се виждат по време на карантината, или бързо да заживеят заедно.