Снимките на руския сериал "Мата Хари" стартираха в Лисабон, съобщи The Hollywood Reporter.

Ваина Джоканте

Главната роля в новия проект за холандската шпионка се изпълнява от свръх атрактивната френска актриса Ваина Джоканте. Заедно с нея в сериала играят и световни звезди начело с Джон Малкович, Кристоф Ламбер, Рутгер Хауер, както и руснаците Светлана Ходченкова и Фьодор Бондарчук. Филмът трябва да излезе на екран догодина по руския Първи канал и украинския "Интер".

Режисьор на мегапроекта е Денис Бери. Снимките, след Лисабон, ще продължат в Санкт Петербург. Сериалът ще има 12 епизода. Създателите му планират да направят и англоезична версия за международния пазар.

Мата Хари

 

По думите на продуцента Влад Ряшин историята на Мата Хари е на една "необичайна, изключително силна жена, която цял живот била самотна и намерила любовта точно в края на своя кратък, но ярък живот".

 

 

Маргарета Гертруда Зеле, по-известна като Мата Хари, е изпълнителка на екзотични танци и известна парижка куртизанка, холандка по рождение. През 1917 г. е арестувана от френското разузнаване и разстреляна като немска шпионка. Нейната смърт става най-голямото медийно събитие по това време. Холандски изследователи отдавна се опитват да я реабилитират и да докажат, че не е шпионирала в полза на германците през Първата световна война.