През 21-ви век лечението с реконвалесцентна плазма преживява ренесанс, тъй като учените работят в две посоки за впрягане на човешки антитела срещу SARS-CoV-2.

И ако плазмата може да се смята за най-лесно достъпното средство в терапевтичната схема при COVID-19 в момент, в който няма нито ваксина, нито етиологично лечение, хиперимунният глобулин (H-Ig)  е второто.

Детайлите около реконвалесцентната плазма изяснихме в първата част.

Рекомбинантни платформи

Лечението с реконвалесцентна плазма преживява ренесанс през 21 век, защото се работи в две посоки за впрягане на човешките антитела срещу SARS-CoV-2 в рекомбинантни платформи:

 - сътрудничество между SAb Biotherapeutics, CSL Behring и американската Biomedical Advanced Research и BARDA, които работят върху вкарването на изкуствени хромозоми в говеда за производството на човешки антитела

- GigaGen, която работи върху идеята да произведе антитела срещу SARS-CoV-2 в клетъчна линия на бозайници. Целта е да се увеличи  производството на поликлонални антитела за производство на коктейли за лечение, насочени срещу коронавируса. Но, както при всеки друг отговор на пандемията, разширяването на тези усилия до степента, в която те могат да окажат смислено и незабавно въздействие, представлява сложен набор от проблеми.

А 5-те големи Takeda, CSL Behring, Biotest, Bio Products Laboratory, LFB, Octapharma и Microsoft се обединиха в консорциум с цел разработване на хиперимунен глобулин (H-Ig) от реконвалесцентна плазма.

Какво е селектиран имуноглобулин срещу SARS-Co-V-2

Ако плазмата може да се смята за най-лесно достъпно средство в терапевтичната схема, хиперимунният глобулин - H-Ig - е второто. Каква е разликата между двете: плазмата се отделя с минимални манипулации, скрининг за трансмисивни инфекциозни агенти и тяхното елиминиране; тя е достъпна днес и тук; не е лечебен продукт и няма нужда от одобрение.

От своя страна H-Ig е стандартизиран фармацевтичен продукт, произведен от фракцията на пречистените антитела срещу SARS-Co-V-2. Като такъв, той изисква пълно клинично развитие преди одобрение от съответните органи за лекарствени средства.

"Стартовият материал е реконвалесцентната плазма."

Но крайният продукт се различава от плазмата по своята чистота и състав: Н-Ig съдържа главно имуноглобулин G (IgG), докато плазмата съдържа цялата кръвна течност без клетъчната фракция.

Следователно H-Ig е много по-концентриран и по-мощен от РП. Той е наличен, надежден  и може да бъде доставен по целия свят “, казва Джули Ким, президент на бизнес-отдела за продукти от плазма на „Такеда“.

Алианс за производството на H-Ig

Takeda и CSL Behring, базирани в Токио, създадоха CoVIg-19 плазмен алианс, за да ускорят разработването на един-единствен, небрандиран H-Ig продукт за лечение на COVID-19. Към тях са се присъединили още 4 фирми за кръвни продукти: Biotest (в Dreieich, Германия), Bio Products Laboratory (Elstree, UK), Les Ulis, LFB (Франция) и Лахен (Октафарма в Швейцария). Преди създаването на алианса Такеда е имал за цел да произведе H-Ig за 9-18 месеца, казва Ким от Такеда, но с алианса фирмите се надяват да се справят по-бързо.

Microsoft също подкрепя инициативата като разработи CoVIg-19 Bot, инструмент за автокрининг на потенциални донори, които могат сами да преценят дали са подходящи за даряване и да открият най-близкия център за събиране на плазма.

Извън Алианса и други фирми разработват подобни продукти, включително базираната в Барселона Grifols, която ще произвежда H-Ig в завода си в Клейтън, Северна Каролина, а Emergency BioSolutions разработва както човешки H-Ig продукт (COVID-HIG), така и продукт на базата на антитела от коне, имунизирани със SARS-CoV-2.

Няма конкуренция между РП и H-Ig

Използването им неминуемо ще се припокрива. „Ние вярваме абсолютно, че има място и за двете. Реконвалесцентната плазма може да се прилага непосредствено, а за нашите продукти ще е необходимо известно време, за да ги произведем “, казва Бил Мецанот, ръководител на научните изследвания и разработки в CSL Behring.

Рекомбинантни продукти – човешки антитела, получени от плазма на говеда

Полагат се усилия и за разработване на рекомбинантни продукти, подобни на H-Ig. Най-напреднал е SAb Biotherapeutics, който си сътрудничи със CSL Behring и BARDA за разработване на SAB-185 - коктейл от поликлонални човешки антитела, получен от плазмата на говеда, имунизирани със SARS-CoV-2.

Платформата, която включва въвеждането на пълния комплект от гени на човешки антитела върху изкуствена хромозома, е била развивана две десетилетия.  Аминокиселинната последователност на получените антитела е напълно човешка, но гените съдържат говежди регулаторни елементи, които оптимизират тяхната експресия в говежди плазмени клетки. Компанията следва хибриден регулаторен път, открит преди повече от десетилетие от Revo Biologics (по-рано GTC Biotherapeutics) за производството на Atryn (рекомбинантен човешки антитромбин) в млякото на кози. В производството е включен Центърът за ветеринарна медицина (CVM) на FDA и неговия Център за биологична оценка и изследвания. „CVM преглежда платформата за животни; CBER сам регулира продукта за антитела “, казва Съливан, изпълнителният директор и съосновател на SAB.

SAb вече демонстрира подхода си с друг коктейл от антитела, SAB-301, насочен срещу MERS-CoV. В плацебо-контролирано изпитване на фаза 1 при 38 здрави доброволци SAB-301 демонстрира плацебо-подобен профил на безопасност и нещо много важно: тези, които са получили коктейла, не са реагирали с антитела срещу нито един от неговите компоненти, казва Съливан. Крайният препарат е силно пречистен, за да се сведе до минимум присъствието на всякакъв говежди материал. Когато работи с пълна мощ, производственият процес е високоефективен. „Хиперимунизираме животните, така че разработваме много високи титри на антитела срещу вируса“, ​​казва Съливан. Животните - които са от един и същ генотип - произвеждат до 45 литра плазма на месец, а добивът на антитела е до 25 грама на литър. „Това е много мащабна  система“, казва Съливан. Тази година SAb ще „произведе“ няколкостотин животни. След като пораснат достатъчно, той ще може да увеличи производството на SAB-185, като изпитанията се очаква да започнат до началото на лятото.

Поликлоналният пул на GigaGen покрива целия арсенал от антитела

GigaGen, който е подкрепен от Grifols, се появи скоро на сцената и неговата клетъчна рекомбинантна поликлонална система за производство на поликлонален имуноглобулин е в по-ранен етап на развитие. Тя включва „улавяне“ на пълната популация от В-клетки от пет до десет души, които са се възстановили от COVID-19 са изградили силен имунен отговор срещу вируса на микрофлуидна платформа. Асоциираните с антитяло-кодирането гени се прехвърлят в клетъчна линия на бозайници. Полученият поликлонален пул от клетки, произвеждащи антитела, се отглежда масово, което води до много разнообразен и мощен продукт, съдържащ много хиляди поликлонални имуноглобулини.

„Ние пресъздаваме целия репертоар на отговора към коронавируса“, казва изпълнителният директор на GigaGen и съосновател Дейвид Джонсън. „Не правим никакъв залог за това кой е най-добрият механизъм на действие“, казва той. „Наистина е трудно да разберем кои са конкретните фактори, довели до оздравяване на даден човек.“

За огромното мнозинство от хора, които вече са починали от COVID-19 или са претърпели тежко заболяване, което ще има дългосрочни последици, всички тези действия  идват твърде късно. Очевидно е неизбежното изоставане между появата на пандемия и способността на клиничната общност и фармацевтичните и биотехнологичните компании да реагират. Лекарите нямат друг избор, освен да използват наличните в момента лекарства. Но с напредването на епидемията ще се увеличават и средствата, базирани на доказателства, и ние се надяваме, че с това ще се подобряват и нашите резултати, коментира Джойнър.