Документът от 400 страници, с който завърши работа т.нар. Медицински експертен съвет, създаден от премиера Бойко Борисов, се оказа ... публично недостъпен. Това става ясно от отговор на премиера Бойко Борисов до депутата от БСП Антон Кутев. Последният иска от министър-председателя документът да му бъде предоставен. И пита какво прави с въпросния доклад, за който бе обявено, че се дават препоръки и съвети за лечение на заразени с COVID-19, както и "конкретни решения" за превенция.

В отговора си обаче Борисов посочва, че докладът не е наличен в Министерския съвет - въпреки че въпросният съвет бе сформиран именно от премиера. Причината - органът не бил част от правителството според Устройствения му правилник. 

Съветът изготвил "Насоки за поведение при взаимодействия в рамките на здравната ни система при пандемична обстановка", свързана с коронавируса, а председателят д-р Коста Костов уверил премиера, че въпросните насоки за достъпни за професионалистите от медицинските среди и се обновяват периодично, обяснява Борисов.

"Авторите на Насоките за поведение при взаимодействия в рамките на здравната ни система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2), в преамбюла на написаното от тях са изразили категорично волята си, че изготвеният от тях труд не трябва да бъде разпространяван в среди, извън медицинските, нито за цели, различни от професионална преценка за диагностика и лечение", посочва обаче министър-председателят.

Нещо повече - авторите на документа заявяват, че "разпространението, ползването и интерпретацията на Насоките от лица без медицинско образование, може да доведе до сериозни последици за общественото и личното здраве и влече след себе си юридическа отговорност".

В резултат на въпроса на Кутев, Борисов е изпратил писмо до ръководителя на Медицинския съвет д-р Коста Костов, в което иска "изрично писмено съгласие от авторите и всички лица, които са били привлечени в процеса на работа и имат принос в изготвянето на Насоките".

Ако д-р Костов се съгласи, премиерът веднага щял незабавно да предостави документа на депутата, става ясно още от писмения отговор. 

Медицинският съвет практически работи около 2 седмици, като бе наричан още "алтернативен щаб". И от Националния оперативен щаб, и еспертите от Съвета обаче винаги настояваха, че няма конфликт помежду им. Част от Медицинския съвет бе и доц. Мангъров, който винаги се е обявявал за различен подход в действията срещу вируса, включващ и позволяването групите от хора, които не са силно застрашени от усложнения, да се движат свободно и да се създава т.нар. стаден имунитет. 

Когато от Съвета обявиха, че са написали доклада, за който пита Кутев, ръководителят му д-р Костов заяви, че документът е предоставен на министър-председателя. Сега се разбира обаче, че насоките не били налични в Министерския съвет. 

Пак тогава стана ясно, че документът съдържа три части - препоръки за доболничната помощ, за болничната помощ и препоръки за мерки по отношение на разпространението на заразата.