Американците ще бъдат изгонени от Ирак и Сирия, каза днес иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитиран от собствения си сайт, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Иран е в тотален конфликт със САЩ след като ирански топ генерал бе убит при въздушен удар с американски дронове на 3 януари на багдадското летище. Броени дни след това Иран отвърна с каскада от ракетни удари по щатска база в Ирак.

"Американците няма да останат в Ирак и Сирия и ще бъдат изгонени", каза Хаменей, без да дава повече подробности.

Тази закана идва в момент на ново рязко изостряне на отношенията между Вашингтон и Техеран, след като Белият дом заяви, че САЩ обмислят какви мерки да вземат в отговор на иранските петролни доставки за Венецуела, която е под почти пълна икономическа блокада от САЩ.

В момента пет ирански танкера, натоварени с горива и други петролни продукти за почти 45,5 млн. долара са на път към южноамериканската страна, съобщи Асошиейтед прес. 

Иран ги изпрати в отговор на молбата за помощ, отправена от венецуелския социалистически лидер Николас Мадуро. За Иран това е начин за финансови постъпления, от които Техеран също силно се нуждае, притиснат от американските санкции. И петте танкера са собственост на иранска държавна компания и плават под ирански флаг. 

Техеран е принуден да не използва т.нар. удобни флагове на други държави, каквато е масовата международна практика, след като миналата година ирански танкер бе временно задържан в Гибралтар.

Какво смятат да предприемат американците срещу танкерите остава неясно. Но днес Иран привика посланика на Швейцария в Техеран, който представлява интересите на САЩ в Ислямската република, и го предупреди относно евентуални действия, които Вашингтон може да предприеме срещу иранските танкери, плаващи за Венецуела.

Според съобщение на сайта на иранското външно министерство, иранският заместник-външен министър Абас Аракчи е предал на посланика писменото предупреждение във връзка с американските заплахи.

В същото време външният министър Мохамад Джавад Зариф изпрати писмо на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с предупреждение, че евентуални американски мерки срещу превозите на горива ще бъдат опасни, незаконни и ще представляват форма на пиратство.