Данъчни, ваканции, нови правила, субсидии. Това са част от средствата, които администрацията на Доналд Тръмп обмисля, за да върне производствата на американски компании от Китай у дома, пише днес Ройтерс.

Тръмп отдавна иска да реиндустриализира Съединените щати и очевидно това ще бъде един от акцентите в кампанията му да президентските избори на 3 ноември. Неговите избиратели са главно "сини яки" в т.нар. ръждив пояс на западналата индустрия, която е затворила или изнесла производства на изток заради по-ниската себестойност. Президентската администрация обаче още се чуди кой е най-добрият начин да обърне тенденцията. Затова конкретни мерки в следващия пакет с икономически стимули на правителството не се предвиждат. 

Една от идеите е за специален фонд от $25 милиарда, който да субсидира производствата, върнати в САЩ. Това обаче може да се окаже нож с две остриета в изборната година. Не всички данъкоплатци може да се доволни, че насред кризата правителството харчи парите им, за да върне у дома тези, които са напуснали САЩ за по-изгодни условия навън. 

Друг вариант е вместо субсидии завърналите се в САЩ производства да бъдат облагодетелствани с данъчни облекчения и ваканции. И двете обаче може да влязат в противоречие с правилата на Световната търговска организация и да предизвикат дела в нея от страна на Китай срещу САЩ.

Както републиканците, така и демократите в Конгреса работят по законодателни инициативи да стимулират бизнеса да произвежда в САЩ и да премахнат зависимостта от вноса от Китай. Сега той представлява 18% от общия внос на САЩ. Най-високо в списъка на законодателите са лекарствата и стоките с двойна употреба, т.е. важните за отбранителната промишленост.