Бизнесменът Кирил Домусчиев, собственик и на Нова телевизия, излезе с отговор на "паметната бележка", разпространена сутринта от Васил Божков. Както Клуб Z писа, тази сутрин Божков обяви, че е бил "рекетиран" да рекламира бившата вече Национална лотария в Нова по 20 милиона лева на година. Във въпросната паметна бележка той и Домусчиев са скрепили този "договор" с подписите си. В своя отговор обаче Домусчиев атакува и конкурентната бТВ и обявява, че ще сезира Комисията за защита на конкуренцията. Заради договор с държавния тотализатор.

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012 г.). Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!", пише Домусчиев.

И се прехвърля към бТВ:

"Добавям само, че "Нова Броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "бТВ медия груп" с Българския спортен тотализатор (БСТ).

От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп". (Домусчиев визира материал, публикуван малко преди изявлението му във фейсбук в сайта "Блиц" за договор между тотализатора и бТВ, б.р.)

Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна (“БТВ медия груп”) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България - заявява още той.

"Публичната" информация, на която се основава Домусчиев

Малко преди Домусчиев да публикува реакцията си в своя фейсбук профил в "Блиц" се появи "разследване", в което се твърди, че за по-малко от четири години "бТВ медия груп" е получила 8 млн. лв. от "Български спортен тотализатор" за закупуване на програмно време и излъчване на предаване "Спорт тото" като договорът е сключен през септември 2016 г., без търг.

За подписването му била използвана "вратичка" в Закона за обществените поръчки, даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на ЗОП. Твърди се, че в договора имало изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на "бТВ медия груп" - "Нова броудкастинг груп" за 6 месеца. През първата година договорената сума била 825 000 лева, а през втората 1 200 000 лева. Тотализаторът се задължавал да плаща 4,8% за постъпленията си над 1 800 000 лева до 2 700 000 лева седмично и 6% за постъпленията си над 2 700 001 лева.

В публикацията се твърди още, че с Анекс 1 бТВ получава още по-изгодни условия, така че нейният приход да скочи с над 10%. Във втория анекс към основния договор Българският спортен тотализатор не можел да се възползва от клаузата за непредвидени обстоятелства и да претендира за вреди. С Анекс 3 БСТ оттеглял предизвестие за прекратяване на договора поради неизпълнение от страна на "бТВ медия груп". Паралелно с това тотализаторът дал съгласието си частната телевизия да излъчва и други хазартни игри. "Познайте за кои игри става въпрос? Естествено за игрите на Васил Божков", пише "Блиц", за да не остане място за съмнения как трябва да се обвърже бТв с Божков.