Президентът на УЕФА Александър Чеферин вярва, че 80 процента от националните първенства в Европа ще бъдат завършени през този сезон, пък дори и при съкратен вариант посред лятото, какъвто е случаят с българското.

Словенецът даде интервю за катарския тв гигант beIN Sports.

През изминалия уикенд рестартира Бундеслигата - първа от големите. Испания, Италия и Англия тръгват отново до средата на юни, поне такива са плановете им. А шампионатите на Франция, Нидерландия, Белгия, Кипър и Малта бяха прекратени. Първенството на Беларус започна насред пандемията и продължава да върви.

“Имаме план да завършим първенствата, мисля, че повечетолиги ще го сторят - около 80 процента, заяви Чеферин пред катарската спортна медия. - Тези, които не го направят, сами поемат отгорността за това решение, но въпреки това те ще трябва да играят квалификации, ако искат да участват в турнирите на УЕФА. Трябва да изчакаме Изпълнителният комитет да потвърди датите, но очакваме европейските първенства и евротурнирите да бъдат завършени до края на август."

Тези дни се подновяват първенствата на Естония, Чехия, Унгария, Дания, Полша, Израел, Сърбия... Те трябва да тръгнат до края на май, а за началото на юни са планирани Албания, Австрия, България, Хърватия, Румъния и Исландия. След това идва ред останалите от топ 4, стига правителствата да не затегнат мерките отново. Във всички страни става въпрос за футбол пред празни трибуни.

Александър Чеферин коментира и казуса с френските ПСЖ и "Олимпик" (Лион), които участват в Шампионската лига, но френското правителство забрани провеждането на спортни и въобще на публични събития до септември.

“Техните домакински мачове трябва да се играят във Франция, добави шефът на УЕФА. - Ако това не е възможно, ще трябва да го направят на неутрален терен. Не виждам причина френските власти да не позволят провеждането на мач при закрити врата, но нека видим. Това е извън моите правомощия.”

Освен това Чеферин потвърди спекулациите в някои медии, че европейското, което бе отложено за следващото лято, може и да не се проведе в 12 града, както бе предварително планирано.

“Проведохме разговори с девет града - техните власти ни гарантираха, че всичко е наред. С другите три има известни проблеми, така че ще продължим консултациите. Искаме да направим първенството в 12 града, но ако не може да стане, сме готови да го организираме в десет, девет или дори в осем”, разясни адвокатът.