Исторически неверен, но остроумен е новият сериал за Екатерина Велика, озаглавен просто „Велика“. Игралната продукция на „Хулу“ е със световна премиера на 15 май, у нас ще я гледаме часове по-късно – на 16 май, в стрийминг платформата на НВО.

Сюжетът на сатиричната комедия проследява възхода на Екатерина Велика, която от чужденка се превръща в най-дълго управлявалата жена в руската история. Сценарист, създател и продуцент е Тони Макнамара, получил номинация за „Оскар“ за сценария на „Фаворитката“ на Йоргос Лантимос.

Първият сезон проследява анахроничната и забавна история на младо, идеалистично и романтично момиче, което пристига в Русия за уредения си брак със своенравния император Петър (Никълъс Холт). Надеждите ѝ за любов и светло бъдеще скоро угасват в опасната, назадничава и покварена действителност, която тя е твърдо решена да промени. Единственото, което трябва да направи, е да убие съпруга си, да победи църквата, да покори военните и да спечели на своя страна придворните. Една наистина съвременна история за миналото, която разказва за многото роли, които играе Екатерина – на любовница, учител, владетел, приятел и боец.

Сред режисьорите на епизодите е Мат Шакман („Фарго“). Освен Фанинг и Холт, в актьорския състав са още Фийби Фокс („Аеронавтите“), Адам Годли („The Umbrella Academy“) и Гуилям Лий („Бохемска рапсодия“).

Художественият елемент е добавен за динамика на разказа – във „Велика“ Екатерина пристига в Русия на 19 и още следващата година извършва преврата срещу съпруга си (в действителност пристига в империята на 14, прекарва 18 скучни години в двора и ражда дете, преди да се възкачи на трона). Макнамара е решил персонажа на Петър като жалък, себичен и напълно неподготвен за управлението на страната престолонаследник. Същевременно обаче е самоуверен, красив, изпълнен с живот и… похотлив. Историята обаче го помни като скучен и импотентен, според хронисти. В сериала граф Орлов е основен съюзник на Екатерина в двора, но не и неин любовник и човекът зад нейните планове. Сценаристът изкривява реалността и за редица други факти, по-големи или по-незначителни, затова „Велика“ не бива да се разглежда като исторически сериал, а като антиисторическо приключение, отбелязват създателите на сериала.

Това е втората телевизионна адаптация на историята на Екатерина Велика в рамките на 2 години. Миналата година излезе историческият минисериал „Екатерина Велика“ на НВО с участието на Хелън Мирън. Тази продукция днес изглежда твърде педантична и суха на фона на „Велика“, посочва сайтът „Слейт“.

Фанинг е омагьосваща в способността си да предаде невинността и големите амбиции на Екатерина да спечели благоразположението на поданиците си и на зрителя. Новата владетелка се съобразява с динамиката и йерархията на двора, трансформацията ѝ е толкова фина, че е трудно да се повярва, че героинята от първия епизод е същата, с която завършва десетият.

Сериалът ще бъде достъпен първо на онлайн стрийминг в платформата HBO GO. Телевизионната му премиера е на 6 юни от 21 ч. по HBO.

"Площад Славейков"