След есемеси с лицето Vladi Goranov бизнесменът Васил Божков пусна нова серия в профила си във фейсбук, представен от компанията му "Нове холдинг" като канал за връзки с обществото. По същество хазартният бос обяснява, че под натиск на "премиера Борисов и министър Горанов" е бил накаран да сключи рекламен договор за 240 милиона лева с ДДС - за да рекламира националната лотария в Нова телевизия. Контрактът е сключен на 1 август м.г., а лотарията прекрати съществуването си след по-малко от 7 месеца. Факт е, че рекламите на игрите на щастието в Нова бяха струйни и прекратяването им се отрази на медията. Божков представя снимка на "паметна записка" от 10 юли 2019, предшествала договора, под която стоят имената К. Домусчиев и В. Божков. В този предварителен договор фигурират няколко задължения - за "20 000 000 без ДДС", за 10-годишен (договор) с 3 години предизвестие за прекратяване, но също и за "пълен съпорт в ДКХ (държавната комисия за хазарта, бел.а.) с цел урегулиране бизнеса и спазване законите в РБ".

Това са разкритията, обявени като "втора част от сигнала", във видео от Божков, на което той е в бяла риза, а не с традиционната си черна тениска.

Божков и Василев биха могли да разкажат повече

Няма я лотарията, няма ги рекламите, няма го и Божков - той е в Обединените арабски емирства, а в България е с 11 предявени обвинения. В Сърбия е друг бивш голям приятел на властта и рекламодател и спонсор на нейни приятелски медии - собственикът на срутилата се през 2014 година КТБ Цветан Василев, също обвиняем. 

И Божков, и Василев могат да разкажат много повече от обоснованите предположения, които и сами можем да направим - с кого са се срещали и кой на кого дърпа конците в държавата България. В крайна сметка това е единственото им оръжие - информацията от първа ръка, с която разполагат. Нека си представим, че Василев например беше обявил имената на онези от властта, "посъветвали" устно държавни дружества да държат парите си в неговата КТБ. Или Божков - на кого е плащал, че да се "пропуснат" дължими на хазната 700 милиона лева. Но това означава банкерът да разруши мита, че КТБ е била работеща банка и смислен проект, а хазартният бос - че е вещ в бизнеса, тоест, че са self-made men. Също така да добавят и нови обвинения към тези, които прокуратурата вече им е предявила, а и косвено да ги потвърдят. Затова им е по-удобно да говорят като извънпарламентарна опозиция.

Когато приятелите станат олигарси

Когато една власт в България започне да нарича своите доскорошни приятели и храненици "олигарси", спукан им е бизнесът. Така излезе. И се пука четвърта по големина банка, спира национална лотария, прехвърлят се хотели и алкохолен бизнес на доверени лица и рода́... А техните собственици, доскоро в контакт с премиери, министри, депутати и други институционални фигури, внезапно се обръщат към обществото чрез социалните мрежи и заговарят за справедливост.

На пръв поглед изглежда, че тези богати българи са всесилни. В прехода са се сменяли правителства, политически сили, а тяхното богатство се е множало и тяхната недосегаемост се е укрепвала. Но точно тяхната сила е и тяхна слабост - те добиват своето могъщество през политическата власт, осигурявала им "чадъри", удобни закони, материални активи, обществени поръчки, европейски проекти. Отритне ли ги властта - под външен натиск или вътрешни конфликти, светкавично се сриват.

Парадоксално, но когато пътищата на управляващи и олигарси се разделят, последните страдат повече. Политиците съхраняват придобитото - власт, пари по тайни сметки, недосегаемост за Темида. И заедно с това възможността да създадат нови олигарси, благодарение на достатъчно обслужващи звена - на съдебна система, която трудно може да се назове независима и работеща, на овладените медии и регулаторни органи. А олигарсите запазват единствено част от парите.

Предприемач, действащ в реална пазарна икономика и правова държава, има шанс да започне бизнес другаде, дори и след фалит. Но откърменият от политиката бизнес принадлежи - буквално и преносно, на държавата, която го е позволила.

На кого ще липсват олигарсите

Отношенията между олигарси и власт много напомнят един виц, разказан публично от руския президент Владимир Путин. Един олигарх се разорил и започнал да обяснява на жена си: "Ще трябва да продадем мерцедеса и да си купим лада. - Нищо, скъпи, нищо... - Ще трябва да сменим и апартамента в Москва с по-малък, но ти пак ще ме обичаш, нали? - Ще те обичам и много ще ми липсваш." 

Комуникационната активност на мажоритарния собственик на КТБ отдавна не предизвиква бурния интерес, който имаше към първите му медийни изяви. В личния сайт на Василев може да се види, че за последните няколко интервюта го интервюират дъщеря му и съпругата му. Шест години след срутването на КТБ публиката загуби интерес към изгнаника в Белград, но също и надежда за възмездие - почти година беше нужна само за разпита на първия свидетел по мегаделото за краха ѝ.

И Божков започна ударно - телевизионни интервюта, последвани от есемеси с Vladi Goranov, записки… Но той има малшанса да се изявява в условията на инфодемия заради COVID-19 и висок рейтинг на управляващите в тези времена. След още няколко години може и прякора му да не помним.

Но онези от есемесите все така ще си живеят в апартаменти на кръстници. 

"Дойче веле"