По инициатива на германския външен министър Хайко Маас днес във видеосреща участваха първите дипломати на общо 11 европейски южни държави, сред които и България. Темата бе отварянето на туризма. Освен България и Германия участваха Италия, Испания, Хърватия, Гърция, Португалия, Австрия, Малта, Словения, Кипър. Тъй като във всички тези държави борбата с коронавируса е успешна, Маас обяви, че е възможно от 15 юни да има туристически сезон.

Вместо забрана за пътуване, ще издадем предупреждения към пътуващите, според които те ще могат да се ориентират къде е възможно да почиват, обяви германският външен министър.

Въпреки това ограниченията за дистанция и хигиена остават, както и взетите на местно ниво мерки. Туристите сами трябва да преценят дали искат да почиват с тези ограничения и се ангажират да ги спазват, ако пътуват.

„От особена важност е и да имаме общоевропейски здравни мерки и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в ЕС“, заяви Екатерина Захариева по време на видеоконференцията.

Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на чуждестранните туристи, тъй като ако всяка държава въведе свои практики по границите, гражданите ще бъдат затруднени, уточни тя.

В момента здравните власти в различни държави прилагат различни методи за контрол на пътниците – мерене на температурата, поставяне под карантина, PCR тестове, скрининг на случаен принцип.

„Имаме две важни задачи: да се борим с разпространението на вируса и същевременно да подпомогнем възстановяването на нашите икономики и свободното движение на хора, стоки и капитали“, допълни Захариева и представи българския план за отслабване на рестрикциите, включващ поетапно възстановяване на работата на заведенията за обществено хранене, търговските обекти и бъдещото облекчаване на пропускателния режим по границите.

В момента все още страната ни не е отменила 14-дневната карантина за всички пристигащи граждани, независимо дали са българи или чужденци. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка тази мярка може да бъде преразгледана.

Видеоконферентният разговор бе по инициатива на германския външен министър Хайко Маас по повод представения миналата седмица от Европейската комисия Пакет за туризма и транспорта.

Министрите приеха и обща декларация, в която призовават отслабването на мерките да стане координирано и поетапно по предварително съгласуван начин между страните-членки на ЕС, да се гарантира безопасното пътуване и завръщане на европейските граждани, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна безопасност в транспорта.

Първите дипломати призоваха бизнесът да участва отговорно в прилагането на мерките за безопасност при отслабването на мерките и се разбраха отново да обсъдят развитието на ситуацията в първата половина на юни, когато ще са налице първи конкретни мерки за практическо облекчаване на трансграничните пътувания.