С думите, че е радостна тенденцията за намаляване броя на заразените в България главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи нови данни за разпространение на коронавируса по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за COVID-19. В същото време той изрази недоумение как може да има хора, които продължават да твърдят, че няма вирус и няма епидемия при над 4,8 милиона заразени и над 320 хиляди души, които са починали. Доц. Кунчев се възмути и на протестиращите срещу ваксините за лечение на COVID-19. Имаше много странни страхове, че чекираме хората, които лекуваме, организираме протести срещу нещо, което не е създадено, коментира той, визирайки протестите, организирани от партия "Възраждане" през последните дни.

Д-р Ангел Кунчев остро разкритикува и мерките за масово обеззаразяване срещу коронавируса, които се предприемат в някои общини на страната.

"Трябва да се внимава много с пръскане на улици и квартали... Не дай си Боже, и с хеликоптери. Има си специализирани фирми, които се занимават с това, и е добре да се обръщат хората към тях. Масовото пръскане прилича малко на художествена самодейност, няма никаква научна обосновка", коментира д-р Кунчев.

Той се изказа и срещу затварянето на цели квартали, както в Ямбол в момента, защото създавало много проблеми на живеещите там, основно хуманитарни. "Много по-добре е да се работи върху фамилия, къща, район", препоръча главният здравен инспектор.

За изминалото денонощие у нас са доказани нови 24 случая (11 жени и 13 мъже) на коронавирусна инфекция. 10 от тях са приети в болници. Изследвани са 874 лица, а активните области са 5. Така общият брой на случаите на заразяване в нашата страна достига 2259 - увеличение с 1,1%.

16 от новите случаи са в София в различни лечебни заведения. В Ямбол са 4, в Сливен – 2, в Кюстендил и Пазарджик - по едно лице.

В болници в страната са 299 души. 36 са интубирани.

Няма новоустановени случаи при деца, каза Кунчев.

„При медицинския персонал броят на заразените лица е 242-ма. За вчера имаме два нови случая. Единият е лекар в София и една медицинска сестра в Ямбол“, каза още той.

И обясни, че в България разпространение на коронавируса сред медицински лица е средно за Европа - около 13%, като даде пример: в Германия е 6%, а в Ирландия 29%. По думите на Ангел Кунчев е "естествено", когато се обслужват болни, да има риск от заразяване, дори и при спазване на мерките.

Излекуваните вече в България са 646, или 28,6%. Още двама души обаче са починали. Мъж на 79 години, който е починал в "Света Анна", и жена на 93 години, починала в многопрофилната болница в Лом. Тя е от дома за стари хора в с. Кула. Имала е хронична обструктивна болест на сърцето и хипертония.

От Щаба са стигнали до извода, че при сравнително малкия брой хора, които се нуждаят от болнично лечение в София, по-добрият вариант е да се изберат 7 или 8 болници, които да работят с новоприети, а останалите болници да бъдат освободени, за да обслужат населението на града, което от месеци е отлагало нуждите си от медицинска помощ. COVID отделенията в останалите няма да бъдат закривани, но ще останат като резерв.