И преди ривендж порното на Черепа и без да спорим за неговата доказуемост е ясно, че държавата се управлява по този начин:

- Чрез вратичка в закона се осигурява паричен поток към лоялен бизнесмен - в случая 700 милиона;
- Част от този поток се връща към управляващите - в случая захранва проправителствена пропагандна радиоточка Нова телевизия;
- Съответните регулатори под контрола на управляващите осигуряват “пълен съпорт” - в случая комисията по хазарта и нейните широко затворени очи.

Ако пък нещо в схемата се издъни, министърът твърди, че не е знаел (макар това да му е основното задължение) и ако министърът не е за изхвърляне (още) - главният каскет не чете нищо по темата, защото е зает да носи сладки на обран пенсионер.

Така един ден на някое листче или неграмотни скрийншотчета ще видим и подробностите за подобни схеми с вратички, затворени очи и връщанки и в други сектори. Например - горивата в дългите години, в които държавата така и не въвеждаше адекватните механизми за конкуренция на пазара и за контрол, за които настояваше Ваньо Танов. Или в енергетиката. Или в надценените обществени поръчки в инфраструктурното строителство. Или в алкохола (пардон, там вече чухме едни записи). Всеки може да продължи списъка.

Така е създаден Пеевски, така са създадени и други “успешни бизнесмени” и затова съществуват.

Така изглежда късметът да живеем в завладяна държава.

Дано сладките от Гешев поне донякъде да балансират нещата.

А ако ви нагарча и не искате да си останете само с листчетата и скрийншотчетата - просто трябва да пратим в институциите хора, които не си затварят очите и ще четат.

Идват избори...

Коментарът е от профила на Христо Иванов във фейсбук. Заглавието е на редакцията.