Константин Делчев е част от секция "Математически основи на информатиката" на Института по математика и информатика, но също така се занимава с образование, като подготвя българските участници в редица международни научни конкурси за ученици. Работи по различни международни инициативи и е бил експерт към Комитета на регионите.

 

Дългоочакваният, макар и дигитален засега, Софийски фестивал на науката започна с лекция на проф. Николай Витанов за математическото моделиране на пандемията от новия коронавирус.

Онези, които бяха пуснали стрийма, за да послушат малко популярна наука, получиха приятен разказ за основите на моделирането на подобни процеси. Онези, които се надяваха най-сетне да чуят нещо строго математическо за модела, който ползва оперативният щаб, бяха попарени още в началото, когато проф. Витанов заяви, че бидейки официално лице, не може да каже никакви цифри, защото цифрите ги казвали ген. проф. Мутафчийски и по-нагоре от него.

Това прозвуча по-скоро странно, защото неведнъж, включително вчера, сме чували проф. Кантарджиев да изнася подробна и добре обоснована информация за епидемията, а един колега имаше доста пряма и откровена кореспонденция и с друг учен от НЦЗПБ, работещ върху пандемията.



Но действително, както подчерта, проф. Витанов си държи на думата и ние нито едно число не чухме.

Научихме само, че се правят прогнози по области, което действително е добре, и че се ползват нелинейни системи, нещо, което вече знаехме.

Спомена се, че моделът отчитал и психическите нагласи, което е по-необичайно, но вероятно се има предвид процентът на лицата, склонни да спазват карантина и социална дистанция. За важността на този фактор се говори от известно време.

За всичко останало професорът обеща да напише няколко публикации, след като свърши епидемията. Дотогава свидетелство за качеството на модела му бил фактът, че все още щабът не му е „взел главата“. Сега, вярно е, че генерал Мутафчийски напоследък е малко сприхав, но все пак...

Извън кръга на шегата това, че се ползва модел, който не е публикуван, няма как да е добре. Защото той не може да бъде рецензиран и проблемите му да бъдат отстранени, ако има такива, а не може и да служи на други хора, ако действително е верен и точен.

Представете си само колко бизнеси биха се възползвали от такава информация, за да планират операциите си!

Ами другите държави, които може да нямат научен капацитет за собствена група за моделиране?!

Неслучайно много други научни групи публикуваха максимално рано моделите си и след това ги обновяваха в движение. Така направиха и от "Импириъл" (Imperial College London), и от IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation в Сиатъл, САЩ)… Други пък се задоволиха с по-скромни публикации, които само заявяват какво биха могли да направят впоследствие. Но пълното радиомълчание по-скоро звучи странно на фона на призивите за кооперация и нарастващите инициативи за отворена наука.

Дали „хейтърите“ са виновни за мълчанието на проф. Витанов, можем само да гадаем. Той започна и завърши със споменаването им, оплаквайки се, че го наричали професор Мориарти и че го мразели още от 2005 година, но стриймът се разпадна точно преди да можем да научим подробности, като например кои точно лица визира и какво имат против него.

Не ми е трудно да повярвам, че проф. Витанов си има „хейтъри“, както и че вероятно го наричат и по-лоши неща от герой на Артър Конан Дойл, в научните общности често може да се намерят дребнави вражди от всякакъв характер.

А пък някои учени в чужбина, които публикуваха COVID-19 анализи, действително получиха хейт по дребнави съображения, като например Карл Бергстрьом, който изведнъж се оказа доста непопулярен сред републиканските гласоподаватели, или Джон Йоанидис, станал мишена на противоположната част от политическия спектър.

Но драматичното включване на тази тема в научнопопулярна лекция и секретността на модела, върху който проф. Витанов работи, придадоха на събитието един неочаквано конспиративен привкус, от което то определено нямаше нужда.

Ето и пълната лекция на проф. Витанов в рамките на Софийския фестивал на науката: