Главният прокурор Иван Гешев, който е в Плевенско заради бит дядо, на 4 пъти каза днес, че Антикорупционният фонд, който го сезира официално за пуснатите снимки и документи от Васил Божков, е свързан с "г-н Прокопиев". (Сигнала на АКФ може да видите тук.)

"Там хубаво заглавие имат - Антикорупционен фонд", каза Гешев, който досега само бил прочел в пресата, че имало такъв сигнал.

Той каза, че не е разследвал лично, а "българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност - да определя стратегиите и визията за развитие на прокуратурата" (нямаше кой да го пита каква част от стратегиите и визията е да се ходи с тв камери при случаи на набити възрастни хора, б.р.).

"Когато стигне при мен (сигналът на АКФ), аз ще го разпределя и по съответния ред ще стигне някъде някога до някой наблюдаващ прокурор."

След това Гешев разви теорията, че АКФ не би трябвало да го сезира изобщо, защото...

"От една страна, АКФ развива тезите и доносничат в цяла Европа... хората на г-н Прокопиев - и казват, че властта на недосегамия главен прокурор следва да бъде намалена - тя, такава, не същестува – това е пропаганда...

От друга страна, ме сезират мен (всъщност не каза в международен случай с посочени поименно министри, какъвто е този с Васил Божков - районната прокуратура ли трябва да се сезира и коя, б.р.).

Те са по някакъв начин шизофренно раздвоени и трябва да си отговорят на въпроса - кое от двете е истина."

(Клуб Z напомня, че председател на АКФ е Бойко Станкушев, съосновател е Николай Стайков от "Протестна мрежа".)

Гешев не пропусна да посочи, че всички - явно тези, които подават сигнали - са обединени срещу общ враг - прокуратурата, и имат една цел:

"Това, което се случва, е поредна серия, която съм я гледал няколко пъти. Това, което направи вече подсъдимият Цветан Василев, това прави и обвиняемият Васил Божков.

Първото е да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него ще му свърши работа" (тук пък Гешев явно временно забрави, че обвинява Лозан Панов непрекъснато в не-правно, а в "политическо говорене", б.р.).

Васил Божков, от една страна, хем имал право да се защитава, хем Гешев го покани любезно (напомняме, че Цветан Василев все още го съдят, без да е дал показания, въпреки възможността, изрично записана в НПК това да стане по видеоконферентна връзка, б.р.).

"Г-н Божков, ако има нещо да каже, той е добре дошъл. Тук стандартите на човешките права са най-високите - в ЕС - от целия свят, няма смъртно наказание.

А иначе всичките му твърдения,  всичките сигнали на НПО-тата, гравитиращи около г-н Прокопиев, и медиите, гравитиращи около него, ще бъдат проверени съобразно каквото прецени наблюдаващият прокурор.

Това, че тези НПО-та се опитват да канонизират г-н Божков – това е поредният сериал. Те са клуб по интереси."

Гешев коментира и Сашо Диков, който бил в края на кариерата си "нахранен пощенски гълъб, който носи акции".

По повод днешното си посещение в с. Ореховица главният прокурор каза:

"Едно от малкото неща, които могат леко - да кажа - да ме дебалансират, е това, което виждам по телевизията – бият възрастни хора, изнасилват възрастни жени, палят ги."

За конкретното нападение над 90-годишен дядо, на когото са му отнети 90 лв. от пенсията, вече имало заподозрян - осъждан многократно. Главният прокурор не пропусна да спомене успехите си в борбата с телефонните измами и обеща до края на годината подобни резултати и срещу битовата престъпност.