Детските градини и ясли могат да отворят от 22 май. Това стана ясно на съвместен брифинг между министрите на здравеопазването и на образованието Кирил Ананиев и Красимир Вълчев.

Отварянето ще стане след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

"Времето е малко, струпването ще е голямо и ще затрудним отварянето на детските градини и ясли", каза Ананиев.

Общините ще вземат решение кога да отворят детските градини до 1 юни. В петък ще отворят малко детски градини, вероятно някои частни, каза Вълчев.

На повечето места обаче те ще заработят от 26 май. Това ще позволи нужната подготовка на сградите и персонала, обясни за ситуацията в София столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Просветният министър на няколко пъти призова при възможност родителите да задържат децата у дома си. Причината е, че опасността от зараза с коронавируса не е преминала.

Апелът е да се търсят и други варианти за отглеждане на децата, особено в случаите, когато те живеят заедно с хора над 60 години.

"Трябва да има споделена отговорност между родителите и учителите. Не може да се направи такъв филтър, който да гарантира, че нито едно дете няма да влезе в детската градина със симптоми. Затова е много важно и родителите да приемат своята част от отговорността", подчерта министърът.

Анкета на образователното министерство сочи, че 38 на сто от родителите към момента планират да пратят децата на ясла или градина.

Групите ще са със средна посещаемост около 10 деца. Но в най-големите градове може да се стигне до 18 деца в група.

През по-голяма част от времето децата ще са навън. Ще има засилени мерки за поддържане на хигиената.

Вътре в групите няма как да се очаква да има дистанция между децата, допълни още министърът на образованието. По-голямата грижа ще е да се спазва дистанцията между отделните групи. Ще се вземат и мерки за възможно най-малко взаимодействие между родители и учители.

При постъпването през първия ден ще се измерва температурата с живачен термометър, родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие, че са запознати с всички мерки в детската градина и че доброволно са пожелали детето им да постъпи в детското заведение, каза Ананиев.

Въпреки подписките сред учители и персонал срещу отварянето на детските градини просветният министър обясни, че няма да има проблем с функционирането на тези заведения. 

"Съотношението, което изчислихме на родителите, които ще върнат децата, и на учителите, които ще се върнат, засега показва, че няма проблем да обезпечим с персонал процеса на провеждане на обучението. Временно заместващ учител може да се повика. Най-лошата хипотеза е да се мине на полудневен процес", каза той.

Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че наблюдение от други страни какво се случва след отварянето на детските градини няма. Но отбеляза, че във Франция, която частично отвори училищата от 11 май, има 70 заразени ученици.

Как провеждаме дейностите по интереси, отварянето на занималните след 1 юни - това е следващият ни въпрос, коментира Вълчев. Мисли се за минимум 2 часа дневно в електронна среда. През лятото се планират и повече безплатни занимания по интереси за учениците

"По същия начин и след 1 юни ще направим стъпки и за присъствено или частично присъствено провеждане на тези дейности. В сегашната редакция на заповедта на министър Ананиев това не е предвидено, но имаме готовност да го направим", добави той, но не се ангажира с отговор на въпрос за отварянето на частните занимални.

Тестове за готовност на децата за постъпване в първи клас няма да има.

Подготовката за матурите върви нормално, отчете още Вълчев.

Шествие за 24 май няма да има, потвърди той по-късно пред бТВ.