В България, както е известно, има поне два вида десници. Едната е съставена от няколко партии и към момента е извън парламента. Понякога се обозначава като градска. Другата е партията ГЕРБ, която традиционно е първа политическа сила. Понякога иронично е наричана селска. Истината е, че градската десница няма много основания да се нарича градска, тъй като "селската" най-редовно я побеждава на избори не само в селата и малките градове, но и в големите градове.

Най-точното определение за ГЕРБ към момента е Марешката десница. ГЕРБ тръгва към следващите парламентарни избори с предизборните номера на Веселин Марешки, лидер на "Воля". Досега Марешки беше просто патерица на ГЕРБ - "Воля" подкрепя мнозинството при всички важни гласувания в парламента. Сега вече той е нещо като идеолог за най-голямата партия у нас.

Според плановете на правителството догодина по това време, когато се очаква да бъдат и изборите, у нас ще функционират стотина държавни бензиностанции, които ще продават на по-ниски цени от тези на големите вериги. Същото направи и Марешки малко преди предишните парламентарни избори. Това му донесе популярност, която се реализира в електорален вот.

Другата идея на правителството е да се създадат държавни данъчни складове, които да разбият монопола на "Лукойл" в тази сфера.

Смешно и жалко е ГЕРБ да прилага номерата на марешката си патерица. По-важното обаче е друго - мероприятията на ГЕРБ в сферата на горивата са всичко друго, но не и дясна политика.

Няма нищо дясно в това държавата да върти бизнес. Едно дясно управление би трябвало да прави съвсем други работи - държавните институции да не допускат картели и нелоялна конкуренция, да гарантират истинска пазарна икономика. Това става с приемането на определени закони и чрез тяхното прилагане от оторизираните за това органи.

А, да. И с гарантирано върховенство на закона - тези толкова мръсни думи по нашите географски ширини.

Така че вместо да прави държавни бензиностанции и държавни данъчни складове, правителството трябва да накара държавните институции да заработят. А парламентарното мнозинство да огледа законодателството и да попълни пропуските, ако има такива. В момента управляващите просто признават, че нямат воля, а може би и реална власт, за да се справят с големите играчи, които държат цените на горивата много високи. Имат воля само да се правят на "Воля".

От действията на управляващите може да се подозира, че Валентин Златев може да е следващият в редицата, поведена от Цветан Василев, към която наскоро се присъедини и Васил Божков. Но това е друга тема.

ГЕРБ упражнява държавна намеса в икономиката, за която дори Корнелия Нинова не смее да мечтае. При това с парите на данъкоплатците, към които всяка истинска дясна партия би трябвало да проявява особена загриженост.

Управляващите няма защо да се чудят, че макар да запазват първото си място, подкрепата за тях на избори непрекъснато спада. Една марешка десница няма как да разчита на големи успехи.