Екип на ВМА дезинфекцира във вторник и областната болница в Пазарджик с акцент върху интензивното отделение, където 14 медици са с положителни проби за коронавирусна инфекция. Това съобщиха от самото лечебно заведение.

Молба за подобна помощ беше отправена към ВМА в петък от директора на болницата в Пазарджик д-р Красимир Темнилков.

Националният консултант по епидемиология полковник доцент Андрей Галев от Военномедицинската академия отиде на място, за да ръководи процеса.

"Заразяването на медицински персонал има прилики в отделните градове. То е заради недостига на лекари, като се налага лекари от други отделения да се включват в дейността на инфекциозните отделения", смята той.

Екип на ВМА се наложи да дезинфекцира по-рано и болницата на Видин, основно огнище на зараза за цялата област в Северозападна България.

Интинзивното отделение на областната болница търси спешно лекари, които да се включат в борбата срещу коронавируса, съобщи пред бТВ директорът на лечебното заведение. Заразените медици са в добро състояние, обясни той, но не могат да участват в лечебния процес. Най-голяма е нуждата от анестезиолози и реанимационни сестри.