"Български пощи" АД може да започне да предлага и застрахователни, и финансови услуги. Това съобщи днес пред БНТ транспортният министър Росен Желязков, под чиято шапка оперира държавната компания.

Желязков не даде допълнително подробности, но стана ясно, че според него дружеството има достатъчно капацитет да развива и други услуги освен вече вменените му да разпространява пощенските пратки, както и да отговаря за разпространението на печатните издания.

През февруари пощите получиха ексклузивното право и задължение да правят последното. Това стана буквално седмица след като веригата, свързвана с депутата Делян Пеевски - Lafka, прекрати своята дейност. Предполага се, че държавата работи по себестойност, а е сигурно, че ще се наложи и допълнително дотиране на разпространението на вестниците. Формалната цел на упражнението беше да се демонстрира, че държавата има ангажимент към свободата на словото и че иска да разбие частния монопол в разпространението. 

Що се отнася до новите идеи, които Желязков представи - те изглеждат като продължение на сключения през 2018 година договор между "Български пощи" и "ЛевИнс", според който държавното дружество получи правото да продава полици за задължителна застраховка "Гражданска отговорност". 

До момента обаче няма никаква конкретика какъв е планът за навлизане на този пазар на пощите. Още по-малко е ясно какви точно финансови услуги може да предлага компанията, на кого, от кога и т.н. От транспортното министерство са заявили пред изданието economic.bg, че когато има достатъчно информация, тя ще бъде публикувана на сайта на ведомството. 

Що се отнася до разпространението на печата, министерството все още няма разчети какви са загубите от тази дейност и с колко точно ще се наложи тя да бъде дотирана от бюджета. 

"През следващите няколко години приходите ще намаляват, а разходите ще остават същите. С увеличаване на разходите за персонал могат и да се увеличават", обясни министърът. 

Припомняме, че "Български пощи" извършват разпространението на пресата през подизпълнител, а за обществената поръчка на стойност от 60 милиона лева се яви само един кандидат, който и закономерно спечели - "ВИП Секюрити". Тя и сега работи с пощите, като отговаря за превоза на инкасото на дружеството.