Маргарет Атууд, Бенедикт Къмбърбач и Хелена Бонам Картър са част от звездната програма на литературния фестивал „Hay“ в Уелс, Великобритания. Провеждането му тази година бе застрашено заради пандемията, но форумът все пак ще се проведе благодарение на дарения от спомоществователи. С начало понеделник, 18 май, до 31 май фестивалът ще бъде изцяло онлайн, съобщава Би Би Си.

Писатели, историци, активисти и законотворци ще се включат във фестивала от домовете си и ще отговарят на въпросите на зрителите. Има и специална програма за деца между 18 и 22 май с участието на Кресида Кауел, автор на книжките от поредицата „Как да си дресираш дракон“.

За новите си произведения ще говорят писателите Али Смит, Хилари Мантел, Роди Дойл… Специални празненства ще бъдат посветени на английския поет Уилъм Уърдсруърт – тази година се отбелязват 250 години от рождението му и 170 години от смъртта му. За да почетат творчеството му, на 22 май ще се съберат Къмбърбач, Атууд, Стивън Фрай, Том Холандър и Джонатан Прайс. Началото на онлайн галата „Вечер вкъщи с Уърдсуъртови“ е в 18,30 ч. британско време.

На 30 май в „Пътешествие в една година на Шекспир“ ще участват актьорите Хелена Бонам Картър и Доминик Уест. Двамата ще пресъздадат сцени от емблематични пиеси на Барда, ще четат и откъси от някои негови сонети.

Участието във всяко от събитията е безплатно, изисква се само регистрация. Местата са ограничени.

Въпреки онлайн алтернативата, организаторите на фестивала все пак се надяват, че през 2021 г. събитието ще се проведе по нормалния начин – не само защото подпомага икономически региона, но и защото нищо не може да замени човешкия контакт, коментират те.

"Площад Славейков"