На 17 май след дълго боледуване на 91-годишна възраст почина професор Константин Жалов, съобщиха от семейството му пред БНР.

Погребението ще се състои на 22 май (петък) от 13.00 часа на Централните софийски гробища.

Жалов е роден на 31 май 1928 година в София. Той е дългогодишен преподавател в НСА "Васил Левски", треньор, бивш състезател по лека атлетика и председател на журито на "Бързи, смели, сръчни". Животът му бе изцяло свързан с българския спорт и леката атлетика. Като ученик и студент е член на националния отбор на България в дисциплината овчарски скок.

През 1952 година той завършва ВИФ „Георги Димитров“ и е назначен за асистент. Постепенно израства в преподавателката професия като доцент (1972) и професор (1988). Ръководи катедра „Лека атлетика“ и е бил декан на Треньорския факултет във ВИФ. Има над 260 научни публикации. Професор Жалов води семинари и лекции по целия свят като свободно говори няколко езика. В периода 1990-1993 е заместник-председател на Българска федерация лека атлетика.

Успоредно с преподавателската дейност той има успешна треньорска кариера, в която неговите възпитаници поставят 58 национални рекорда.