Икономиката на една от най-богатите на залежи страни в света - Русия, се е сринала с цяла една четвърт през последния месец. В резултат на пандемията от коронавирус властите в страната блокираха почти напълно стопанския живот, а хората прекараха доста време в принудителни отпуски. 

"Тъй като последиците от блокадата продължават и през май, спадът на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие вероятно ще е по-голям, отколкото по време на световната финансова криза“, казва Скот Джонсън, анализатор в Bloomberg Economics, цитиран от investor.

Мащабът на щетата става ясен от данните за приходите и разходите през изминалия месец. Министерството не публикува месечни данни за БВП, но те могат да бъдат изчислени от бюджетните приходи, които то оповестява като процент от икономическата дейност.

Въпреки че президентът Владимир Путин прекрати тоталната блокада още през миналата седмица в опит да спаси каквото е останало от икономиката, ударът се очаква да продължи в дълбочина, особено имайки предвид, че Москва и някои други големи градове планират да запазят блокадата поне още няколко седмици.

Генерално прогнозата за края на второто тримесечие е свиване с 16%, което би означавало, че ще бъде най-лошото приключване на този период от началото на 90-те година на миналия век. 

Друга статистика може много ясно да покаже колко тежко е понесла страната кризата - продажбите на автомобили са се свили със 72%, превръщайки миналия месец в „черен април“, сочат данни на Асоциацията на европейските бизнеси. Показателят за промишлеността се е понижил до най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика през 1997 г., съобщи IHS Markit в края на миналия месец.