Нашето предимство е фактът, че броят на заразените е много малък и по този начин България може да се рекламира като туристическа дестинация. Това заяви днес пред Нова министърът на туризма Николина Ангелокова.

Тя гостува, за да даде няколко пояснения за договорки между България, Гърция, Сърбия и Румъния на среща, която се състоя вчера. На нея беше решено, че между съседските страни ще се пътува без прилагането на правилото за задължителната карантина от 1 юни. По думите на премиера Бойко Борисов щяло да се изисква само декларация - "максимално семпла", в която пътуващият заявява, че няма симптоми, не е под карантина, запознат е с епидемичната обстановка и пътува на собствен риск.

Сега Ангелкова потвърди това решение, като уточни, че ситуацията с Румъния все още се договаря.

"Това, което се постигна като споразумение между премиера Бойко Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина. Ние предложихме да се пътува с декларация, така да не се създават допълнителни усложнения. Предложихме и да се пътува не само с цел бизнес, а с туризъм. Тепърва ще се уточняват детайли."

Що се отнася до спасяването на сезона в България, освен идеята да се рекламираме с малкото болни Ангелкова потвърди ангажимента на правителството да разчита най-вече на вътрешния туризъм. 

"Изключително важен за нас е вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните ни страни."

Министърката обясни, че се надява от 15 юни да стартират чартърните полети, но и това не било сигурно. Отново - водели се разговори. 

Припомняме, че държавата има намерение да помогне на сектора с чартърните полети, който е свързан освен директно със сектор авиация, така и с туризма. Предложението първоначално дойде от "Обединени патриоти", и в частност ВМРО. Днес идеята бе прокарана и с подкрепата на ДПС - Йордан Цонев лично настоя мярката да се приеме, защото тя е важна и за туризма, и за ресторантьори, и за петте български компании, които извършват чартърни полети и са силно пострадали от кризата. 

Прие се при чартърен полет държавата да дава субсидия от 35 евро на седалка, заета от турист, при полети с поне 100 места.

Ангелкова коментира и ситуацията на ресторантите и баровете, като даде заявка, че правителството работи за пълното възстановяване на работата им от 1 юни. Все пак всички обекти ще продължат да са задължени да спазват всички условия, за да се ограничи рискът.