Китай трябваше да понесе отговорност заради реакцията си след появата на епидемията от коронавирус. Вместо това надхитри света.

На виртуалната среща на Световна здравна асамблея в понеделник страните трябваше да гласуват проекторезолюция, предложена от Австралия, която призоваваше да се разследва източникът на новия коронавирус и ролята на Китай. Вероятно така щеше да се разкрие бездействието на Китай в първия месец от избухването на епидемията и прикриването на информацията, което костваше ценни дни за подготовка. Но по тази проекторезолюция така и не се се стигна до гласуване.

Вместо нея на събранието беше представено предложение от Европейския съюз, което призова за разглеждане на "извлечените поуки", с твърде малко детайли. Новата версия не изисква разследване на произхода на вируса в Китай. Никъде не се споменава името на комунистическата страна или Ухан, градът, в който бяха открити първите случаи.

След като стана ясно, че ще му се размине, Китай смени досегашната си политика на противопоставяне. Така предложението на ЕС мина във вторник без никакви възражения от повече от 110 държави.

В понеделник китайският президент Си Цзинпин произнесе изненадващо помирителна реч пред асамблеята:

"Китай подкрепя идеята за цялостен преглед на глобалната реакция срещу COVID-19", каза диктаторът, "след като бъде поставен под контрол, за да се сумира опитът и да се адресират дефицитите".

В десетки държави все още има огнища на заразата, което означава, че по този критерий (овладяването на заболяването) е малко вероятно да се постигне успех в скоро време заради липсата на ваксина. Много държави, които облекчиха ограниченията, включително Германия и Китай, трябваше частично да ги възстановят, след като новите случаи започнаха да нарастват отново.

Разследването на СЗО "трябва да се основава на науката и професионализма, да бъде ръководено от СЗО и да се провежда обективно и безпристрастно", съобщи Си.

Пропускането на думата "независимо" е показателно, отбеляза Джеймс Грифитс от "Си Ен Ен". Провеждането на независими разследвания в Китай е почти невъзможно, особено ако това заплашва да изобличи грешките на комунистическа партия.

Когато международни организации поискаха достъп до Синдзян, където са държани в лагери близо милион уйгурски мюсюлмани, Китай забрани на изследователи и журналисти да разследват самостоятелно, като вместо това организира внимателно подбрани маршрути на обиколките.

Ако разследването на произхода на COVID-19 мине по същия начин, тогава трудно ще може да се потърси отговорност от Пекин. Преди два дни Китай обяви, че ще дари 2 милиарда долара в борбата срещу заразата, което почти се равнява на годишния бюджет на СЗО за 2019 г. Така комунистическата страна ще отговаря за най-големия финансов принос към организацията.

Доскоро най-щедрият донор беше Америка, но президентът Доналд Тръмп обяви, че ще спре финансирането на СЗО (400 милиона долара годишно) заради близките отношения на организацията с Китай.

През цялата пандемия СЗО даваше за пример реакцията на Китай срещу спирането на огнището в Ухан и многократно отхвърли обвиненията в зависимост от комунистическата страна.

Повечето експерти определят политиката на Поднебесната империя по изпращане на здравни специалисти и лекарства към множество страни по света като евтина пропаганда. Но е факт, че докато повечето държави се затварят, Китай се опитва да си изгради имидж на глобален лидер в борбата срещу вируса.

Тръмп улесни победата на Китай

Китай отправи големи обещания пред Световната здравна асамблея. 

Тръмп продължи с нападките.

Той отказа поканата и вместо това изпрати секретаря по здравеопазването Алекс Азар, който също обвини СЗО, че не е предупредила света за COVID-19 в ранните дни на пандемията.

"В очевиден опит да прикрие това огнище, поне една държава-членка се подигра със своите задължения за прозрачност, с цената на огромни щети за целия свят", каза той, като очевидно говореше за Китай.

Но фактът, че Тръмп отказа да говори по време на асамблеята, за разлика от Си, показва, че САЩ се отдръпват от своите отговорности на световната сцена.

Късно вечерта в понеделник Тръмп изпрати по туитър писмо до генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, в което заплаши да остави "временното замразяване на финансирането на Съединените щати към Световната здравна организация за постоянно и да преразгледа членството ни в организацията".

Той също обвини СЗО, че помага на Китай и че не хвали американската реакция срещу епидемията. Китай определи писмото за опит да се замаже неправилното управление на Тръмп по време на кризата.

Контрастът е ясен. На Китай беше дадена възможност да се представи като спокоен, мирен лидер. Междувременно САЩ изглеждат дребнави и неохотни да се ангажират с проблема.

Не е трудно да се забележи как Китай се опитва да запълни силовия вакуум, който Тръмп освобождава в СЗО. Това би могло да помогне на страната да излезе "чиста" от пандемията, която избухна на нейна територия.

Анализът на Александра Ма е публикуван в "Бизнес Инсайдър". Преводът е на Клуб 'Z'.