"Левски" няма да върне на Делян Пеевски дарените от него 500 000 лева, обяви изпълнителният директор на клуба Павел Колев след днешното заседание на управителния съвет.

Вчера депутатът от ДПС преведе тази сума на "сините" чрез фирмата си "Интръст" с договор за дарение и без желание за придобиване на акции или други облаги. 

УС на "сините" е разгледал две дати за провеждане на общо събрание - 6 юли или 22 юли. Условността идва от това дали ще присъства мажоритарният акционер Георги Попов, поне чрез упълномощен представител, ако не лично. Освен това "Левски" трябва да получи разрешение за свикване на сбирка на закрито. Клубът има над 1000 акционери.

Според Колев, "Левски" се нуждае от 3 милиона лева до края на юли. Целта на сегашната дарителска кампания са 1,5 млн. лв., които трябва да бъдат събрани за около месец, за да бъде избегната процедура по несъстоятелност.

"Управителният съвет изрази позиция, че ние носим отговорност към акционерите и привържениците клубът да оцелее. Ние сме натоварени с тази отговорност. От тази гледна точка няма какво да правим, освен да приемем дарението и да го изхарчим прозрачно, заяви Павел Колев пред журналисти на "Герена". - В последните месеци сме отчитали всяка стотинка. Няма как да крием подобно нещо, направихме съобщението с цел да информираме хората.

Въпросът е до общото събрание "Левски" да го има. Трябва и да го предадем в добро здраве на следващото управление. Вижте, първо "Левски" не се е молил за това дарение. Второ, ние не сме поставяли условия кой да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от три месеца. Хората отделят от насъщния си.

Има и дарители, които са привърженици на други отбори. Аз имам поне 10-15 съобщения от фенове на ЦСКА, които смятат, че "Левски" трябва да го има. Те са дарили по своите възможности."

"Условия не са ни поставяни. Ние нямаме задължения към хората, които даряват, освен да похарчим парите прозрачно и в името на това "Левски" да е в добро финансово състояние. Аз като изпълнителен директор ще понеса негативите заедно с управителния съвет, ако има такива. Нашата цел е една - "Левски" да продължи да съществува. Може да има и други решения, но най-добрият вариант е да дойдат хора, които да ги понесат", добави Колев.

Той отказа да коментира решението на Васил Божков да пусне анкета във фейсбук за решаване на собствеността на клуба. Все пак добави в лично качество, че не приема това. 

Първа точка от дневния ред е била свикване на общо събрание. Спазен е законовият срок с 6 юли, но има вероятност мажоритарният собственик да не може да присъства, затова е определена и втора дата, която ще бъде използвана при липса на кворум на първата. Събранието не може да бъде свикано по-рано по закон, обясни Павел Колев. 

Ако "Левски" не получи разрешение да проведе заседанието на закрито, ще го направи на стадион "Георги Аспарухов". Колев е запознал хората от УС с финансовото състояние на клуба. Целта е да се увеличи приходната част от бюджета. 

Не се прави разлика между дарителите, бившият служител на БФС призова към рационално мислене, хората да не се поддават на емоции. Той добави, че е дошъл на "Герена" не за да фалира клуба. Прави всичко възможно да задържи футболистите, които са актив.

В последните 24 часа са направени плащания към част от футболистите по дължимите им заплати. Преди заседанието на УС Колев имаше поредна среща с Наско Сираков, Тити Папазов и някои от привържениците. Обясни, че разговорите със Сираков са обичайни.

"Треньорското ръководство не е получавало заплати. Говорите с такъв човек. Аз в момента съм на минус. Няма да приема уроци по морал. Който иска, да заповяда и да управлява", каза Павел Колев.

Той завърши с това, че води преговори с чуждестранна фирма, готова да инвестира по 6 милиона евро за три години в "Левски". Декларирала го е писмено. Фирмата обаче била регистрирана като офшорна компания. От друга страна информацията, събрана за нея, поставяла под съмнение обвързването ѝ с "Левски". Въпреки това разговорите ще продължат.