Министрите на туризма от 12 от общо 27 държави членки на ЕС призовали Еврокомисията да даде възможност на техните страни да компенсират с ваучери вместо с пари за отменени пътувания или пропаднали почивки заради пандемията от коронавирус.

Искането било отправено по време на видеоконференцията на министрите, съобщиха специално за Клуб Z от хърватското председателство на ЕС. България е била представена от Николина Ангелкова.

От хърватска страна не уточниха кои са били министрите. Но допълниха, че останалите им колеги изобщо не са обсъждали въпроса.

Според официалното съобщение на Съвета на ЕС искането било Еврокомисията да даде на определени страни допълнителна гъвкавост. Така те щели да разрешат проблемите с ликвидността на авиокомпаниите.

Преди седмица от Еврокомисията съобщиха, че подозират България и още 12 страни членки, че компенсират само с ваучери. Брюксел изпрати до тези държави писма.

Освен това министрите на туризма призовали Еврокомисията да изпълни намерението си за създаване на интерактивен уебсайт с информация в реално време. Така винаги ще се знае за условията и мерките във всяка страна членка по отношения на туристите.

Няколко страни членки изразили мнение, че туристическият сектор има нужда от бърза и целева финансова подкрепа на равнище ЕС за справяне с последиците от пандемията от коронавирус. Този бранш е сред най-засегнатите от COVID-19. Става дума и за достатъчно голяма помощ от плана за възстановяване на Съюза, който ще бъде представен на 27 май.