Тридесет и двама новозаразени с коронавирус от 1912 направени проби за последното денонощие отчете тази сутрин Националният оперативен щаб.

За същото време са излекувани 43-ма пациенти, каза началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Трети пореден ден новоизлекуваните са повече от откритите новозаразени.

Починалите са четирима, всичките са мъже и средната им възраст е 67 г. 

Мутафчийски отбеляза като положителна тенденция, броят на интензивните случаи у нас намалява.

В страната са проведени общо 70755 теста, т.е. 10 108 на 1 млн. население.

Мутафчийски каза, че се правят и стотици тестове, които не са отчетени в системата, но лабораториите, които ги правят, добросъвестно са обявили всички положителни проби.

Началникът на  щаба благодари на българите, че са осъзнали необходимостта от мерките против разпространението на вируса у нас и са ги спазвали и на колегите си, за това че не са се уплашили от предизвикателството. Той подчерта, че властите навреме са осигурили необходимите материали и консумативи на болниците, така че България "да не бъде зависима от внос на фона на глобален дефицит".

"България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят. Просто нещата се случиха много по-рано, много по-навременно, не толкова в драстичен вариант. Фактите са факти. Мерките изиграха своята рокля. Не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери своите резерви, за да си произведе защитни облекла и други неща, за които да не бъде зависима от внос, на фона на един глобален дефицит", каза той.

Генералът, който понякога беше критикуван за остър тон, снизходителност, всяване на страх, намери добри думи за медиите:

"Без вашето обективно отразяване на процесите, това [добрите резултати по отношения на заболеваемост и смъртност] това нямаше как да  се случи", каза той на журналистите в пресзалата на Министерския съвет.  

Мутафчийски отхвърли и критиките, че правителството и щабът действат без план. 

"Разбира се, това се случва в един определен график и с внимание какъв е ефектът от тяхното разхлабване. Ние оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Най-сигурният начин да се предпазим е като спазваме мерките. България е пощадена, което е успех. От средата на април месец коментираме как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне 5 графика, накрая се реши, че се опираме на един", каза той. 

Професорът се обоснова и защо тези графици не са публични:

"Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят".

Началникът на щаба коментира и отварянето на ресторанти, кафенета и барове:

"Трябва да се отчетат ефектите. Мнението ще дойде от БАБХ и РЗИ-тата, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките. Няма хаос в отпускането на мерките. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем внимателни. Мнението на специалистите е различно - че епидемията ще изчезне сега и няма да се появи никога. Или че тя ще протече с още една вълна, която ще е септември и зимните месеци. Тя е в различни пикове и спадове в бъдещето. Досега не може нито да бъде отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупването за знанията на вируса стават все по-големи, но отново искам да заявя, че той крие повече неизвестни, отколкото известни "

Какъв е коефициентът на заразяване и колко от колко случая установяват правените в момента тестове, щабът ще знае и ще обяви след протичащо в момента проучване в Пловдив, от което се очаква да бъде по-достоверно от досега правените.

Мутафчийски припомни, че първите проучвания бяха направени сред 1000 полицаи, които служеха "на първа линия" и те са показали  "нисък процент на среща с вируса". В Банско е било второто проучване, което е установило, че 5,5% от проучените са имали досег с вируса . Сред медиците във Военномедицинска академия този процент е 0,5%, каза професорът, който е шеф на ВМА.