Диана Ковачева е новият стар омбудсман на България. Народното събрание я избра за 20-ина минути, без дебати и без нито един глас "против". 173-ма депутати от всички парламентарни групи я подкрепиха, а 3-ма се въздържаха. 

Ковачева е четвъртият омбудсман на България, като досега заемаше временно поста, завършвайки мандата на Мая Манолова, на която бе заместник. Манолова се отказа от поста, за да се кандидатира за кмет на София на изборите през есента на 2019 г. Първият обществен защитник на България бе избран през април преди 15 години. Сама Ковачева заяви, че е щастлива, че поема щафетата от професионалистите, които я предшестват. 

"Благодаря за доверието. Такова доверие задължава, такова доверие е и знак към хората. Работата на омбудсмана не е лека, но защитата на правата и свободите на гражданите си заслужава всяко усилие", заяви новият стар омбудсман след избора си и преди официално да положи клетва.  

По думите й общественият защитник трябва да притежава: 

"Доверие, опит, съпричастност, кураж да отстояваш справедливи каузи. Справедливостта и истината винаги намират своя път. Омбудсманът трябва да носи и ренесансовата вяра, че човекът  е центърът на Вселената, и нещо донкихотовско, но и здрав разум, и професионален подход, и съзнанието, че заема позиция, за да е полезен на хората". 

По закон мандатът на омбудсмана е 5-годишен.