Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп се е почувствал "като първокласник" при завръщането на отбора му на тренировка, след като британското правителство позволи подготовката по групи на тимовете от Висшата лига.

Това казва германецът в интервю за клубния сайт на "червените", които след повече от два месеца се върнаха в клубната си база.

"Събудих се по-рано от обикновено и си дадох сметка, че това е първият ми ден, казва Клоп. - Чувството е все едно съм първокласник, независимо че ми се случи преди 46 години. Сходно е. Облякох си отново моята униформа - за нещо хубаво, да отида на тренировка."

Броят на играчите на един терен за отборите в Премиърлийг трябва да е максимум петима. Една тренировка не може да продължи повече от 75 минути. Спазва се физическа дистанция и се прави постоянна дезинфекция.

"Ливърпул" е само на две победи от чакана 30 години титла, независимо че до края на сезона остават девет кръга, а "Манчестър Сити" има дори десет двубоя. Заложената дата за рестарт е 12 юни, но е все по-ясно, че тя няма да бъде спазена - със седмица или две.

Клоп, който по време на извънредното положение няколко пъти казваше колко много му липсват футбола и играчите, но не е от хората, призоваващи за връщане на играта на всяка цена, се чувства щастлив отново да види отбора си. По думите му играчите са "в добро състояние на духа" и в "добра форма".

"Не знам колко точно време имаме, то трябва да ни стигне да се подготвим за мачовете до края на сезона, а също така за следващия, тъй като не мисля, че паузата между двата ще е голяма, обяснява Клопо. - Все едно, че сме на предсезонна подготовка, само че не знаем колко точно ще продължи, нямаме учебни игри и приятелски мачове."

"Може би ще си организираме такъв само между нашите играчи, когато това бъде позволено. Но няма да е същото като на нормална подготовка", добавя той. 

Треньорът отчита, че двумесечната почивка за играчите му не е била пълноценна, тъй като като в периода те са се страхували и не са могли да пътуват. Но все пак са имали време за отдих, каквото скоро не са получавали.

Вчера стана ясно, че шестима души, сред които играчи, треньор и персонал, са дали положителни проби за коронавируса от 19 тима във Висшата лига. Сред тях е защитникът на "Уотфорд" Адриан Мариапа. Звезди като капитана на "стършелите" Трой Дийни и Нголо Канте от "Челси" обявиха, че няма да се върнат да тренират, тъй като се страхуват.

Според Юрген Клоп обаче протоколите, спуснати от правителството за противоепидемични мерки, са "брилянтни" и конкретно базата на "Ливърпул" е "много, много безопасно място".

"Да се надяваме, че ще чуваме добри новини, казва наставникът. - Те ще означават, че цялата ситуация върви в положителна насока. Цялата страна. И оттам това ще повлияе и на Висшата лига."