"Политическият коментар за вчерашните събития е един - за неприсъствието на Менда Стоянова и Владислав Горанов на комисията по бюджет и финанси. На мястото на Стоянова аз дори бих си подал оставката и бих напуснал парламента"

Това заяви днес пред БНР икономистът Красен Станчев по повод на вчерашното заседание на бюджетната комисия, която прие на първо четене предложението на премиера Бойко Борисов за намаляване на ДДС за ресторанти и заведения, както и на книги, от 20% на 9%. Заседанието премина с демонстративното отсъствие на председателката на комисията Менда Стоянова, която заедно с Горанов, е публичен противник на едно такова действие. 

Днес доц. Станчев обясни, че напълно разбира и двамата и припомни, че колкото и да му се иска да се намаляват по принцип данъците, не може да се прави по този начин бюджетна политика. Основната му критика е свързана с заявеното желания да се намалят приходите в хазната - с по-ниското ДДС, но без да се съкратят разходите. 

"Не може да се прави така, при положение, че сте в криза. И имате обявени държавни бензиностанции и един милиард за ВиК холдинг. Казват, че бензиностанциите ще струват около 200 милиона лева, но те ще са повече - около 400 милиона"

Според неговите изчисления бюджетът ще финишира с допълнителен дефицит от още 2,5 млрд. лв., особено след новите отстъпки на властта.

Според него обаче, ако има желание да се помогне на ресторантьорите, това не трябва да става през ДДС и твърди, че проблемът е на друго място - в Кодекса на труда. 

"Стига се до хаотични действия, когато без да мериш, режеш и после установяваш, че сметката е по-скъпа. Проблемът на всички сезонни дейности е, че в България т.нар. трудови договори за почасови услуги са много малко – 4,4% от всички договори. Средното за Европа е три пъти повече, а в Черна гора е почти 1/3 от трудовия пазар“

Вторият проблем на ресторантьорите, според Станчев, е фактът, че те плащат високи наеми, а техните наемодатели не са регистрирани по ДДС. Това води до плащане на част от наема официално, а друга част - неофициално, под масата.

"Да се решават всички тези проблеми през ставката за ДДС не е особено разумно". 

Той коментира и становището на министерството на финансите, което каза, че ако всички предложения на партиите за намалява на ДДС (б.р. - за фитнес зали, за лекарства, за детски храни, за туроператори и др. Вчера обаче тези предложения отпаднаха) се приемат, то това би означавало, че единната ставка на данъкът би се вдигнала до 24% или скок на корпоративния данък до 18%.

 

"Това, което казва МФ е вярно. Ако всички възможни искания бяха удовлетворени, щеше да има дупка в бюджета и ако само вдигането на ДДС с 4% не е достатъчно, ще трябва да се вдигнат и други данъци. Това е посочване на проблема - моля ви, разбирайте какво губите, когато мислите, че печелите".

Накрая той коментира и дали новите промени няма да доведат до тегленето на по-висок дълг, който да ни доближи до максималният разрешен от парламента - 10 млрд. лв. 

"Всички перспективи не могат да ни докарат дефицит, който да не може да бъде покрит от резерва и от новите заеми (б.р. - заявката на МФ е за дълг от 4,2 млрд. лв.), но всичко зависи как ще се харчат тези пари. Ако дадете 2 млрд. лв. на "Росатам" ей така, това ще бъде лош икономически сценарии"