Подробните дискусии по същество са за масата за преговори. Така главният европейски преговарящ Мишел Барние отговори на писмото на британския си колега Дейвид Фрост.

На 19 май Фрост обвини в свое писмо ЕС, че предлага на Обединеното кралство „долнокачествено“ търговско споразумение. Такова според него е предложението на Брюксел за нулеви мита и квоти от двете страни.

„Споделям ангажимента ви да помогнем заедно за придвижването на процеса. Не смятам обаче, че размяната на писма относно съществото на преговорите е непременно най-добрият начин за обсъждане на съществените моменти. Тя не може да замени един сериозен ангажимент. И най-вече не ми харесва тонът, който предприехте, за да повлияете на взаимното доверие и конструктивните действия между нас, което са от съществено значение“, отговаря Барние.

Европейският преговарящ за пореден път предупреждава, че Великобритания не е автоматично абонирана за привилегии, които ЕС е предложил или предоставил на други свои търговски партньори като достъп до своя единен пазар. Лондон не може да разчита на висококачествен достъп до този пазар, ако не осигури равни условия.