За изминалото денонощие над 80 хиляди мълнии бяха регистрирани в Югоизточна Европа. Голяма част от тях - над Северозападна България, която понесе основния удар на екстремните прояви на времето, съобщава Нова тв.

Град с големина на кестени и яйца видяха местните жители. Част от населените места в община Козлодуй останаха за часове без електрозахранване.

Проливен дъжд и гръмотевици разтърсиха и небето над Враца и Лом. В Плевенско се изви и торнадо.

И днес в сила остават предупрежденията за проливни валежи, гръмотевични бури и опасност от градушки, но към югоизточните райони на страната. Температурите ще се понижат с повече от 10-15 градуса, напомнят синоптиците. 

През почивните дни времето ще бъде слънчево, но ще остане хладно за сезона.

Град като кестен в Калотина, като яйце в Годечко

Жителите на Калотина съобщиха за градушка с големина на кестен. В Годечко обаче ледени късове достигнаха до размерите на яйце.

Точно 15 минути е продължила стихията, която към 20 часа в сряда се разрази в селата Комщица, Смолча и Бърля, всички в община Годеч.

Ледени късове с големината на яйце са изпочупили стъкла на къщи и автомобили, повредили са покриви и са унищожили земеделска продукция, разказаха местните хора пред БНТ.

Паднали кабели на електрозахранването допълват картината. За щастие няма пострадали.

Градушката е била придружена със силен вятър и дъжд.

Силна гръмотевична буря удари в Козлодуй

Стихията бе придружена с градушка и продължи около 30 минути, съобщи БНТ. На места улиците в града бяха наводнени, а участък, по който се извършвал ремонт, е бил пропаднал от интензивния валеж. Има и множество счупени клони.

В община Козлодуй от силната буря временно е било прекъснато и електрозахранването, сигнали свързани с електропреносната мрежа е имало и в с. Хърлец, с. Гложене и с. Бутан. За щастие няма бедстващи хора в района.

Към момента обстановката е спокойна, а служители на общинска администрация продължават да правят огледи за отстраняване на пораженията от бурята.