В сърцето на дигиталните методи за борба срещу новия коронавирус са множеството приложения, които различни държави по света въведоха за следене и установяване на евентуалните заразени. България също бе сред държавите, които бързо се сдобиха с такава апликация за смартфони - още в началото на април здравното министерство представи програмата ViruSafe.

Оттогава насам десетки държави по света имат свои програми, Google и Apple работят заедно, за да вкарат такава функционалност във всички смартфони, а СЗО дори разработва апликация за държавите, които нямат своя.

Някои от тези програми следят само за симптоми, и са малко повече от информационен портал за самодиагностициране. Други обаче ползват Bluetooth технологията, за да установят кога някой със симптоми на COVID-19 е бил в контакт с други хора, и по този начин да съберат данни за зараждащи се гнезда на зараза и за цялостното развитие на болестта сред населението. Логично, този подход предизвика множество съмнения и притеснения за сигурността на личните данни на хората.

Ключов фактор за ефективността на тези приложения е това каква част от населението на дадена държава ги ползва. Преди дни Масачузетският институт по технологии започна да събира данни за различните приложения по света и съобщи едно скромно число потребители на родното приложение ViruSafe - 55 хиляди души..

Това не е пълната картина

В действителност данните на MIT са неточни. Вероятно те са базирани на данните от Google Play Store, където няма точен брой, а се посочват свалянията през определени интервали (над 50 хил., над 100 хил., и пр.). Магазинът за Apple-ските устройства - App Store - изобщо не дава такива данни.

Затова Клуб Z пусна официално допитване до разработчиците на ViruSafe - Scale Focus AD. Но с три въпроса, и получихме съответните три отговора.

Колко пъти е свалено приложението ViruSafe?

63 562 към 20.05.2020.

Колко са регистрираните потребители?

53 371 към 20.05.2020.

Колко са активните потребители?

43 828 към 20.05.2020.

Както се вижда, реалните сваляния са повече, но както е практика с много приложения, над 10 хил. души са свалили програмата и не са се регистрирали - т.е. реално не го употребяват изобщо.

Регистрираните потребители са под числото, дадено от MIT, но достатъчно близко до него. Третият въпрос е най-ключов - колко са активните потребители, тоест тези, които реално ползват приложението и чиято употреба дава реални и полезни данни. Те са едва 43 хил. души, или с почти 1/3 по-малко от тези, които са го свалили.

Още в началото на бума на приложенията учени от Оксфорд подчертаха, че те имат зависимост, подобна на ваксините - трябва една голяма част от популацията да ги ползва, за да имат ефект. Или по друг начин казано, нужен е "дигитален стаден имунитет". Изследователите смятат, че трябва поне 70% от населението да ги използва, за да има смисъл от тях. Видно е, че само 0,63% от българите ползват ViruSafe.

Как стоят нещата в други държави

Според данните на MIT, които, както стана ясно, трябва да се разглеждат с леко съмнение, различните държави имат изключително различно навлизане на приложенията. Това е свързано и пряко с факта, че в някои държави ползването на приложението е задължително, в повечето - не.

Важно е да се има предвид, че не е ясно какви точно са данните - на хора, свалили приложението, на регистрирани потребители, или на активни такива. MIT ги дефинира само като "users", потребители.

Шампион е Исландия, където приложението Rakning C-19 има 140 хил. потребители, или 48% от населението на малката островна държава. Още по-впечатляващо е, че използването му там е напълно доброволно.

Като чиста бройка потребители първа е Индия, където над 1 млн. души са свалили Aarogya Setu. Там обаче това е задължително и поредица от скандали със сигурността на данните предизвикаха опозицията да оспори употребата му в съда. Индия обаче е държавата с второто най-голямо население в света, и потребителите са едва 7,8% от него.

В Австралия 5,3 млн. души са потребители на CovidSafe, или цели 21% от населението. Там приложението помогна за откриване на нов случай в щата Виктория. Използването му е доброволно.

В Норвегия потребителите на SmitteStopp са над 1,4 млн. души, или повече от 25% от населението. 

В Израел 1,5 млн. души използват HaMagen, или 16% от населението. 

Други държави, като Полша, Малайзия, Кипър са с малко потребители, равни на под 1% от населението, подобно на България. За множество други страни все още няма данни.