Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) може да подкрепи евентуално намаляване на ставката на дължимия данък добавена стойност до 9 на сто, само като антикризисна мярка с временен характер, за подкрепа на сектора, като отчитаме, че дейността на хотели, места за настаняване, питейни заведения и заведения за хранене, e най-засегната от мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19. 

АИКБ подкрепя и мярката, насочена към книгоиздаването и разпространението, тъй като тя обхваща и учебниците и учебните пособия, свързани с публични разходи, така че нейното въздействие върху бюджета ще е и по-ограничено.

Това е записано в становище на асоциацията по Законопроекта за изменение на Закона за данък върху добавената стойност, адресирано до председателя на парламентарната икономическа комисия, с копие по председателя на бюджетната комисия, цитирано по-рано днес от БТА.

АИКБ не споделя позицията, че намаляване на ставката за тези два сектора трябва да бъде съпроводено с увеличаване на други данъци. По-малкото приходи в бюджета (от порядъка на 160 млн. лева общо за двата сектора) могат да бъдат компенсирани с повишена събираемост, повече приходи от осигуровки и подоходен данък предвид увеличения осигурителен доход, както и с намаляване на разходите на администрацията, смята асоциацията и допълва, че даже и нищо от това да не се случи, бюджетният дефицит би се увеличил от едва 2,8 на сто на не повече от 3 на сто. 

Според АИКБ това не представлява някакъв сериозен проблем предвид прогнозата на Европейската комисия за бюджетен дефицит за останалите страни в Съюза от 4,8 на сто до 11,1 на сто или средно за държавите членки в размер на 8,3 на сто, коментират още от асоциацията.

Тя е на принципна позиция в подкрепа на настоящата данъчна система на България, която е изготвена така, че да осигурява добри и предвидими условия за извършването на стопанска дейност в страната.

АИКБ припомня отново позицията си, че следва да бъдат подкрепяни доходите на хората, за да могат да си плащат сметките и покриват разходите, а не да се субсидират цени или поемат разходи от бюджета. По тази причина АИКБ не подкрепя намаляването на ДДС за храни, лекарства, детски стоки и др., правено с цел намаляване на цени за всички.

АИКБ подкрепя принципно всички мерки, които биха "изсветлили" трудовите правоотношения, биха увеличили доходите и стимулирали потреблението. В тази посока от АИКБ подкрепят увеличението на минималния осигурителен доход за икономическите дейности 55, 56 и 79 - хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност, други дейности, свързани с пътувания и резервации от 610 лв. на 800 лева.