Италианка спечели картина на Пабло Пикасо, оценена на около 1 млн. евро, в томбола на аукционната къща „Кристис“ в Париж. Томболата е благотворителна, затова желаещите да участват трябва да закупят билети на стойност 100 евро. Печелившият билет е бил подарък за жената, отбелязва Би Би Си.

Томболата е коледна и трябваше да се състои на 6 януари 2020 г., но се проведе в „Кристис“ – Париж едва сега след две отлагания – първо, за да бъдат купени повече билети, а след това заради коронавируса.

Наградата е „Натюрморт“ от 1921 г. Произведението досега бе изложено в музея на Пикасо в Париж и изобразява маса, вестници и чаша абсент. Картината е с малки размери – 23 на 46 см. Идва от колекцията на милиардера от Монако Давид Нахмад.

Двете отлагания се отразяват положително на благотворителната акция и вместо първоначално планираните 200 хил. билета се продават 51 хил. Събраните средства са 5,1 млн. евро, като 29% от билетите са продадени във Франция. Другите две страни, допринесли много за начинанието, са САЩ и Швейцария.

4,2 млн. евро от общата сума ще бъдат използвани за снабдяване на училища и малки населени места в Мадагаскар, Мароко и Камерун с чиста вода – особено важен проект в настоящата здравна криза, отбелязват организаторите от френската неправителствена организация „Помогни на другите“. 900 хил. евро, малко под стойността на картината, ще бъдат дадени на Нахмад. Отделно от картината меценатът е дарил за каузата 100 хил. евро.

"Площад Славейков"