Енергийният гигант "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) изтегли 60 свои чуждестранни служители от иракската "Басра газ къмпани" (Basra Gas Company) като мярка за сигурност, след като заради забавени заплати избухната протести, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Служителите са отлетели от Ирак вчера, след като работници протестираха пред централата на компанията с искане да им бъдат изплатени забавени възнаграждения.

"Басра газ" е съвместно дружество между държавната "Саут газ къмпани" (South Gas Company), "Шел" и "Мицубиши" (Mitsubishi).

Шел увери, че производството не е засегнато.

Евакуираните служители ще работят дистанционно и не се очаква мярката да засегне дейността на "Басра газ" в краткосрочен план.

"Шел" допълни, че работи заедно с иракската държавна компания, за да разреши проблема с възнагражденията и се надява скоро да може да върне служителите си на място.

Повечето енергийни компании, работещи в южната част на страната, намалиха заплатите и освободиха работници, за да намалят разходите си, след като цените на петрола се сринаха заради кризата с коронавируса.

Според местните медии полицията е осигурила коридор за безопасност около централата на компанията и към момента се смята, че протестите няма да доведат до сериозни опасности.