Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", който позволява невъоръжени полети за проверки на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Русия не спазваше договора. Така че докато не започнат да го спазват, ние се оттегляме", заяви Тръмп преди да замине да посети пострадалия от наводнение щат Мичиган.

Държавният секретар Майк Помпео обяви, че решението ще влезе в сила след 6 месеца, предаде ТАСС.

Многостранният договор за открито небе, подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки от представители на 23 държави-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, е разработен с активното участие на Москва и до момента 34 държави са се присъединили към него, сред които и България. Според руското външно министерство споразумението е важна мярка за изграждане на доверие и сигурност.

На практика договорът дава право на участващите държави да летят над териториите на една друга, за да наблюдават военни действия в съответствие с договорените квоти на мисии за наблюдение, предава Фокус. Той регулира полетите, определя механизъм за наблюдение на спазването на неговите разпоредби, съдържа изисквания за въздухоплавателното средство, ограничения за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдение.

Вече няколко години Вашингтон обвинява Москва, че избирателно изпълнява договора и нарушава редица разпоредби на това многостранно споразумение. Русия също предявява претенции към САЩ по отношение на прилагането на договора. През 2017 г. Вашингтон обяви въвеждането на определени ограничения за руските наблюдателни полети над американска територия съгласно споразумението. Москва скоро отговори реципрочно.

Русия не е била официално уведомена от САЩ, че се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление", каза той.

Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко.

Бившият шеф на ЦРУ Майкъл Хейдън (2006-2009 г.) определи за безумно решението на Вашингтон да се оттегли от споразумението.

"Това е безумие. Аз бях директор на ЦРУ", написа той в туитър.