"Европейската комисия се произнесе миналата година. Написа го миналата година в доклада си - че сме изпълнили критериите.

Очевидно, ще го кажа директно, някой е направил просто копи-пейст от доклада от октомври 2019 г., когато този доклад още не беше излязъл. Някой, който го е подготвял. Там са много дирекции. Ние сме във връзка с тях. Включително и експертите са изненадани. Няма доклад. Няма да има. Сега всички работят от вкъщи. Те самите сега проверяват как се е случило това нещо."

Това обяви външната министърка Екатерина Захариева в сутрешния блок на бТВ в пореден коментар за създалата се с доклада по Европейския семестър полемика у нас - паднал ли е механизмът за сътрудничество и оценка или не. Както е известно, мониторингът над България по линия на МСП все още го има.

Но само технически. Той ще отпадне окончателно по решение на Комисията. Но преди това тя чака да получи препоръки от Европарламента и Съвета на ЕС. Иначе Европейският парламент одобри падането на МСП за страната ни на 20 декември 2019 г.

Днес Захариева няколко пъти насочи към вчерашното интервю на изпълнителния зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис пред БНР. В него Домбровскис заявява, че ЕК не изготви нов доклад за напредъка на България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, следователно няма и мониторинг.

Външната министърка припомни, че страните-членки от година готвят нов механизъм за наблюдение за върховенство на правото - общ за всички.

"Очевидно някой просто е копирал текст от миналата година. Голям е докладът от Европейския семестър. Всъщност, единствената позитивна новина е, че Валдис Домбровскис каза, че сме единствените с 3% дефицит (което не нарушава критериите за бюджетен дефицит за тази година)", заяви пак Захариева.

Иначе текстовете от доклада по Семестъра, предизвикали броженията са заключенията "на България тепърва предстои да постигне конкретни резултати в разследването и наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта" и "все още не са предприети мерки за намаляване на риска по отношение на схемата "гражданство срещу инвестиции".

Захариева коментира още броженията между България и Украйна заради плановете за административно-териториално разделяне на населения с наши сънародници Болградски район в Одеска област, предизвикали декларация на Народното събрание и отговор от украинска страна. В началото Захариева обяви за разговорите си украинското външно министерство, като изразила изразих "надежда, че украинските власти ще преосмислят плановете за административно-териториалното разделяне". 

Междувременно българският парламент прие декларация "за защита на правата и целостта на българската общност". На това Украйна реагира, че София се меси във вътрешните й работи.

А днес Захариева обяви, че реформата всъщност е добра за Украйна и тя не може да влияе на Народното събрание.

"Регионът ще се запази като такъв като регион. Те децентрализират и това е препоръка на ЕК. Това не беше ясно до вторник. Ние имаме много конструктивен диалог. Парламентът си има има право да приема декларации, аз не мога да спра нашия парламент", заяви външната министърка.

По отношение на членството на Македония в ЕС пък заяви:

"Ние няма да бъдем спирачка, спирачка могат да си бъдат само те самите. Тече кампания доста подобна на тази отпреди подписването на договора за добросъседство. И даже е още по-лошо, защото идват избори. Някои политици мислят, че могат да ги спечелят, залагайки на антибългарската тематика. Да, но изборите минават, а съседите остават."