"Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма за сътрудничество и проверка - т. нар. CVM, по който получихме последния доклад в края на миналата година."

Това заяви в сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов. Той напомни, че докладът по МСП е бил обявен за последен.

За това, че към България отново е имало препоръки, той каза:

"Това не беше препоръка - тук се целеше манипулация между 3 инструмента."

Това били познатият МСП, новостартиращият механизъм за проверка на върховенството на закона и т. нар. европейски семестър...

"... откъдето от едно изречение, от един цитат всъщност се цели да се постигне внушението, че МСП не е прикючил", каза още Кирилов.

"Ние сме на съвсем друго ниво, наравно с другите държави членки", допълни той относно новия механизъм.

На уточнението, че МСП все пак не е напълно приключен, той каза, че от 3 заключитлни факта - 2 са осъществени. Но изненада не можело да има.

И бе снизходителен към другите членки:

"Съжалявам, че по тоя начин ще го кажа, но много други държави членки имат по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото България."

А и у нас бил създаден "вътрешнонационален постмониторингов механизъм, специално за борбата с корупцията", успокои още той. Не отговори обаче новият Съвет дали е заседавал - само се е конституирал. В моменат тече процедура по покана на НПО.

"Моята оставка винаги е на дневен ред, няма да я подам, защото това е интрига", каза още Данаил Кирилов.

Интригата тръгнала "от вестика на един проруски газов олигарх" и подхваната от определени лица. В този случай и заради този подход той бил категоричен че няма да подава оставка, но това не означавало, че "след половин час, след един час" няма да има друга причина, по която да поиска да стори това. 

"В правосъдната система винаги има казус, всеки един от тях може да ескалира до оставка."

Кирилов каза, че за всеки казус трябва да има справедливо приключване, но правосъдието изисква период от време.

Относно сигналите на Васил Божков, Кирилов каза, че разследване ще бъде осъществено, ако прокуратурата прецени, че има основание (макар че прокуратурата в лицето на самия си връх Иван Гешев, обяви, че не е чела СМС-ите от Дубай, но няма основание да разследва Владислав Горанов, б.р.). Министърът само бил свидетел "на опита за правна интрига" с акциите на "Левски".

Пред БНТ Кирилов коментира и вчерашното писмо на 11 души от предишния ВСС, които поискаха оставката на Лозан Панов, и - както каза водещата - "и то хора, които са го избрали" (истината е, че се е подписал дори един член, който дойде в съвета година и половина след избора, б.р.): 

"Аз смятам, че това изявление на колегите от бившия ВСС е с оглед тяхната морална преценка за предложеието за избора, който те са направили преди 5 години. И в този смисъл смятам, че те имат абсолютното, пълното право да оттеглят доверието от човека, който са избрали и са предложили."

Той би могъл дори да допълни "много повече основания за едно такова индивидуално решение"

За да няма неясноти за публиката, на финала му бе зададен въпрос - как смята, дали Лозан Панов има основания да подаде оставка:

"Разбира са - много отдавна има основание! Но не искам да ме разбирате неправилно. В никакъв случай Лозан Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка, защото това би се използвало също повратно. Това би героизирало - без основание - един зависим магистрат."