Позовавайки се на "информация в медиите", прокуратурата погна строящият се в центъра на София небостъргач I Tower, в който е предвидено да се помещава хотел от световната верига Marriott.

"Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач I Tower в центъра на град София. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж", се посочва в съобщението, публикувано на сайта на държавното обвинение.

От ДНСК, която отговаря за сградите от тази категория, се иска да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие.

ВАП е изискала и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

"Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове", посочват още от обвинението.

Любопитното обаче е, че медийни публикации по темата няма. Макар от прокуратурата да се позовават на такива. С новината от прокуратурата в някои медии се появиха определения като "небостъргача на Васил Божков", без да се посочва каква е връзката.

Единствената публикация, която поставя под съмнение строителните разрешителни на Marriott, е от 24 юни 2019 година. Става въпрос за сайта "Нова София". Материалът е посветен основно на казуса с небостъргача "Златен век" на фирма "Артекс". Както е известно, това е фирмата, построила жилището на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, като тази покупка му коства всички постове с разразилия се скандал за занижената цена на жилището. После се оказа, че още властимащи са си купили апартаменти от компанията. А междувременно бе поставен въпросът дали ГЕРБ не е лобирала законодателно за "Артекс" - за да се възползва от "вратичка" в закона и да удължи сроковете за изграждането на "Златен век".

Разследването на "Група нова София" е озаглавено "В установяване на сходни проекти, идентични с казуса на спряната сграда Златен век на Артекс". В него се прави паралел между двата небостъргача. "За да улесним вашия анализ прилагаме сравнение в хронология между сграда АЙТАУЪР (хотел Мариот) и сграда Златен век. Като ви представяме и документите, свързани с това. Единствената разлика е, че едната сграда е спряна със заповед на ДНСК, предизвикана след среща при Премиера, а другата продължава да си се строи. Очевидно беше, че някой в създалата се ситуация искаше да задуши журналистическата буря от разследвания и разкрития, в която се включиха всички отговорни журналисти и обществено значими медии", пише в материала от 2019-а.

113-етажната сграда се намира на пл. "Македония", до сградата на КНСБ, като проектът е почти реализиран. Инвеститор и собственик на "Айтауър дивелопмент" ЕАД, създадена за целта, е италианската "Финвис".Нейни представители са италианските граждани Виторио Гори и Джанлуиджи Пачини Баталия. По план в двете кули трябва да се настанят хотелът - от веригата Marriott, търговски обекти, СПА и др.

Проектът е от 2006 г., като за кратко е замразен две години по-късно. Крайната дата за изпълнението му е тази година.

Публикация на "Капитал" от 2018 г. разказва, че за реализирането му е подписан договор за заем с от 58 милиона евро с между Черноморската банка за търговия и развитие и Пощенска банка. На подписването е присъствал и финансовия минстър Владислав Горанов.

Казусът наистина е сходен с този на небостъргача на "Артекс". Строителното разрешително би трябвало да е изтекло през 2017 г., но следват структурни изменения, за които от компанията внасят нови искания до столичното направление "Архитектура и благоустройство" и те са одобрени.

В казуса "Златен век" от ДНСК твърдяха, че именно общината е "презаверила" разрешителното с различни актове на главния архитект Здравко Здравков. В скандала бяха намесени и последните поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от ГЕРБ. Според тях за определени категории сгради, в които "Златен век" попадаше, разрешителните вече са за 10, а не за 5 години. ГЕРБ бе обвинявана в лобизъм. От партията обясняваха, че измененията нямат ретроактивно действие. 

Административен съд - София-град (АССГ) цитира по делото на "Артекс" срещу ДНСК практиката на Върховния административен съд, според която, ако в хода на дейностите има заповед за допълване на разрешение (в случая на главния архитект Здравков), то срокът се "новира" от датата на издаването на това допълнение. И постанови - поне до 2020 г. В момента това дело е във ВАС.

По-късно днес до медиите беше разпространено официално становище на iTower Development ЕАД - публикуваме го без редакторска намеса:

"По повод публикуваните в медиите фалшиви новини през последните дни относно строежа на сградата ITOWER в гр. София собственикът ITOWER DEVELOPMENT ЕАД би искал да уведоми, че:

 1.    ITOWER DEVELOPMENT ЕАД няма абсолютно никаква връзка и отношения с бизнесмена Васил Божков или притежавани от него компании.
 2.    Всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER в гр. София са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство.
 
ITOWER e инвестиционен проект в центъра на гр. София, който е финансиран със средства на италианския инвеститор и с два заема от Пощенска банка и международната Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР). Проектът се подкрепя от институции от четири държави и представлява 113-метрова сграда, която в момента е в процес на строеж на пл. Македония, и ще включва 5-звезден хотел на световния бранд Marriott, офисна, жилищна и търговска част.

Джанлуиджи Пачини 
Изпълнителен директор на ITower Development ЕАД

Виторио Гори
Изпълнителен директор на ITower Development ЕАД"