НАТО обвини Русия в налагане на забрани, несъвместими с договора „Открито небе“.

Дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел пък изрази съжаление от решението на САЩ да се оттеглят от договора.

Изявленията бяха разпространени ден, след като Вашингтон обяви, че излиза от пакта. Той включва 35 страни и им позволява да извършват невъоръжени наблюдателни полети над държавите, които са го подписали.

Администрацията на САЩ заяви, че Русия многократно е нарушавала условията на пакта. Москва контрира, че американците не са предоставили никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.

Русия по време на полетите над Съединените щати, извършени по договора "Открито небе", е следяла местонахождението на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви неговият съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън по Fox News.

„Те прелитаха над Белия дом, прелитаха над гражданската инфраструктура. Следяха къде може да бъде президентът: в Кемп Дейвид (където е резиденцията му - б.р.) или в Бедминстър (градът, където се намира голф клубът на Тръмп - б.р.). Така че те използваха договора нецелесъобразно ”, каза О'Брайън.

Страните членки от НАТО са обсъдили днес „Открито небе“ на среща на Северноатлантическия съвет, се казва в изявление на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„Русия от години насам налага ограничения за полети, несъвместими с договора, включително над Калининград и блимзо до границата с Грузия. Продължаващото селективно прилагане от страна на Русия на задългженията й по договора „Открито небе“ подкопа приноса му към сигурността и стабилността в евроатлантическия регион“, изтъква Столтенберг.

Той припомня, че съюзниците на няколко пъти са призовали Москва да се върне към цялостното изпълнение на договора след срещата в Уелс през 2014 г. Призивът е бил отправен и на срещите на НАТО през 2016 г. във Варшава и през 2018 г. в Брюксел.

ЕС ще проучва последиците за своята сигурност

Доста по-различен бе тонът на Жозеп Борел – върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

„Съжалявам за решението на САЩ да излязат от договора. Той е ключов елемент на нашата архитектура за контрол над оръжията и служи като жизнено важно доверие в изграждането на сигурността“, заяви той.

Първият дипломат на Брюксел изтъква, че пактът гарантиа прозрачност и придсказуемост. Всички страни членки трябва да признават този факт и да зсе придържат към „Открито небе“.

Борел уверява, че ЕС ще проучи последиците, които това решение може да има за собствената му сигурност.

Франция също съжалява

Франция съобщи днес, че съжалява за решението на Съединените щати да се оттеглят от включващия 35 страни договор "Открито небе", който им позволява да извършват невъоръжени наблюдателни полети над страните, подписали договора, макар че Париж споделя безпокойствата на САЩ за това как Русия е прилагала договора, предаде Ройтерс.

Администрацията на САЩ заяви, че Русия многократно е нарушавала условията на пакта. Русия заяви, че САЩ не са предоставили никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.

Френското външно министерство заяви в съвместно изявление с Германия, Белгия, Испания, Финландия, Италия, Люксембург, Холандия, Чехия и Швеция, че договорът остава „функционален и полезен“.