Около 15 % от спрелите работа заради кризата с коронавируса бизнеси са фалирали. Останалите вече са възстановили работа.

Това съобщи пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му обаче мярката за подпомагане 60/40, обявена от правителството, според която работодателите получават помощ за изплащане на заплати и осигуровки на служителите си, е в основата да не се стигне и до по-голям брой фалирали фирми.

По актуалната тема "държавни бензиностанции" и данъчни складове за горива Караниколов повтори основната теза на властта, но съобщи и колко държавни склада ще има: 

"Основната идея е държавното предприятие (Държавна петролна компания - б.р.) да получи от резерва два обекта - данъчни складове, както и да изградим още един такъв склад. Конкуренцията в данъчните складове ще доведе до по-добро качество и цени на горивата".

На въпрос дали някой от играчите в петролния бранш трябва да се притеснява, че бизнесът му може да бъде одържавен, както стана с лотарийните игри, икономическият министър подчерта, че само тези, които "досега не са били лоялни и не са спазвали добрите практики" могат да изпитват подобни притеснения. 

Държавните бензиностанции ще бъдат търговско дружество, което ще изгради своя модел, ще определи своите точки и ще работи така, че да е ясен е пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията, каза още Караниколов.

"Това за бензиностанциите интересува хората, защото те са свикнали да виждат държавното и искат държавното. Тук важното е данъчните складове. През тези данъчни складове могат да влязат нови играчи. Колкото повече играчи влязат, колкото повече от различни места носят гориво, толкова ще имаме по-добри цени, толкова ще имаме и по-добро качество на горивото".

Според министъра на икономиката вероятно в цял свят заради пандемията ще се появяват такива идеи, в които държавите ще влизат за определен период да подпомагат сектори.

"Ще влиза в дружества. Неизбежна е намесата на държавите в икономиката. Държавата ще бъде предвидим партньор и лоялен конкурент, но ще бъдем и това, което е необходимо на хората", обясни Караниколов.

Припомняме, че министър Караниколов беше и този, който обяви приватизацията за отживелица.