С думите "нямате повече никакво време", Мая Манолова, лидер на гражданската платформа "Изправисе.БГ", и представители на Европейска партия Волт и ДБГ, поискаха ревизия на управлението и оставка на кабинета. 

На митинг под прозорците на Министерския съвет, на който бяха подредени бели столове с вързани черни балони (символ на гражданската инициатива „Системата ни убива“), Манолова обеща да изпълни и 19 мерки за 19 месеца за борба с COVID-19, както и представи пълен отчет за харчовете на публичните средства. 

Снимка БТА

"Ние сме тук, за да ви кажем, че нямате повече никакво време. Това време е на хората, които са на този площад. Това време е на гражданите, а не на вас. И да, предстои промяна, предстои смяна на караула. Има кой да поеме тази смяна – ние, обикновените граждани, които сме на този площад. Ние ще поемем смяната. Ние, гражданите, ще се превърнем в първата политическа сила на държавата", обяви Манолова.

Снимка Веселин Боришев

До есента на миналата година Манолова бе национален омбудсман. Тя се пробва да спечели изборите за кмет в София на последните местни избори като независим кандидат, подкрепен от БСП и широка коалиция, сред които и Движение България на гражданите (ДБГ). Но загуби от Йорданка Фандъкова. Малко след това създаде свое гражданско движение "ИзправисеБГ".  

В своите 19 идеи Манолова, чиято политическа кариера започна в БСП, предлага да има работа за всеки, а безработните да намерят своите работни места, съобщи БНР. Тя е изчислила, че планът ще е около два и половина милиарда лева. Той е насочен и към малките фирми, като тя предлага заплатите и осигуровките на до 50 процента от персонала на малките фирми да бъдат поемани от държавата.

Снимка Веселин Боришев

Планът на Манолова ще бъде обсъждан в страната следващите месеци, а тя изцяло е уверена, че по този начин ще намери подкрепа и за влизане през избори в осъществяването на този план. Преди това тя разкритикува мерките на правителството, като каза, че те са били само за приближени до властта бизнесмени и не са дали очаквания ефект със справяне с кризата заради COVID-19.

 

Протестът пред сградата на Министерския съвет продължава с изказвания, а организаторите обещаха да има и автошествие.

Снимка БТА

Засега не е ясно какъв е начинът, по който Манолова и сподвижниците й ще участват в избори, защото под формата на гражданско сдружение участието на парламентарен вот няма как да се случи. Освен с регистрация на независими кандидати за депутати по райони. Досега в България не е избиран народен представител, явил се като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.