Концесионерът на плажа в Ахтопол лично подкара багер и разора дюните в част от ивицата. Мотивът: поставянето на дървена скара, както е било одобрено по план.

Това става ясно от репортаж на бТВ.

Преди ден във фейсбук се появиха снимки на тежката машина, видимо "позиционирана" върху защитените природни образувания, характерни за тази ивица. Очевидците сигнализирали за нарушението. От РИОСВ-Бургас прехвърлили сигнала към кметството в Ахтопол. Оттам пък направили проверка, която установила, че багерът е нает от стопанина на плажа. 

Развръзката идва днес, когато той обяснил пред бТВ че не само е наел машината, ами и лично я е управлявал - съобщава телевизията.

Заявил, че целта е била да се прокара дървена скара за достигане до ивицата, каквато е била одобрена от Министерството на туризма със схемата на плажа за разполагането на обектите по него. 

Заявил също така, че половината от площта на ивицата е заета от дюни - следователно, било трудно да бъдат опазени.

От своя страна от ведомството на Николина Ангелкова са излезли с позиция, че ако се установи, че тежката машина е действала на територията на самия плаж (а дюните са част от него, б.р.), то концесионерът ще бъде глобен.

"Имотът е в границите на "Натура 2000", защитена зона Странджа. Вчера беше европейският ден на "Натура 2000", а днес е световният ден за опазване на биологичното разнообразие", отбеляза многозначително екологът и столичен общински съветник Тома Белев, споделяйки снимка на багера.

Проверките на място започват във вторник - когато е първият работен ден след празниците за 24 май.

Скандал в Ахтопол имаше и миналата година, когато заведение за хранене бе преместено на брега, буквално във водата, с мотива, че преди това се е намирало върху дюни. Обяснението пак бе, че това е по одобрена схема.

Случаят с новото разравяне на дюни следва този отпреди година, когато собственик на парцел в къмпинг "Смокиня" заравни природните образувания, за да не пречат на гледката му към морето. Тогава настана правен хаос как може да бъде санкциониран, като тогавашният екоминистър Нено Димов предложи екзотичното наказание "възстановяване на дюните". Започна дело, като през февруари тази година Бургаският окръжен съд го прекрати и върна на прокуратурата с мотива, че в хода на делото е установено ново обстоятелство - дюните не били унищожени, а само увредени.