Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия са внесли контрапредложение на френско-германската инициатива за възстановителен план на Европейския съюз срещу коронавируса, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Четирите фискално консервативни страни подкрепят идеята за уникален спешен фонд за укрепване на икономиката на ЕС.

Особено важно е обаче държавите да ограничат тази спешна помощ до две години, според днешно изявление на австрийското канцлерство.

В алтернативното предложение, което е обявявано вече няколко пъти, четирите страни дават да се разбере и, че те няма да се съгласят на обединяване на дълга и увеличение на общностния бюджет.

Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха възстановителен план за 500 милиарда евро за периода след коронавирусната пандемия.

Идеята е парите да бъдат набирани от Европейската комисия като заеми на капиталовите пазари и предоставяни под формата на грантове през бюджета на ЕС.

"Пестеливата четворка" в ЕС - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия - е против грантовете, призовавайки вместо това за кредитен подход, отбелязва Ройтерс.

Италия определи контрапредложението като "отбранително и неуместно", допълва ДПА.