Въпреки че разпространението на новия коронавирус няма нищо общо с изградената 5G мрежа, само във Великобритания 60 антени са станали жертва на вандалски прояви, а в цяла Европа се организират петиции срещу 5G. В България онлайн петицията "Stop 5G Bulgaria” е събрала над 27 хиляди подписа онлайн. В нея технологията е обявена за причинител на ред психични проблеми и заболявания, макар COVID-19 да не е изрично посочен сред тях.

Какво всъщност е 5G и защо темата така поляризира Югоизточна Европа?

5G означава пета генерация в мобилните комуникации. За разлика от своите предшественици обаче, в новата технология връзките и обмяната на данни между уреди, антени и сървъри е много по-тясна и “виртуализирана”. По този начин става възможно да свържеш много повече уреди, което ще улесни технологии като “Интернет на нещата”, автономното шофиране, иновации в индустриалното производство и изключително бърз интернет. 5G се различава 3G и 4G по това, че мрежата се използва в пакет, а не само в определени сфери или области. С други думи: ако веднъж всичко се свърже с 5G, след това работата без 5G ще се окаже невъзможна. Заради опасността някой да пробие системата и да открадне данните, технологията е част от критичната инфраструктура.

Затова на дневен ред е въпросът до каква степен трябва да се разреши на китайския мобилен гигант Huawei да осигурява компонентите за изграждане на 5G в Европа. От една страна, заради обвиненията за близки връзки с китайските тайни служби, от друга – защото ако бъде избран за основен доставчик на компонентите, китайската компания ще затвърди позицията си на лидер на пазара и ще постави европейските производители като Nokia и Ericsson в още по-неблагоприятна позиция.

5G в Югоизточна Европа

Югоизточна Европа се сблъсква със същите фундаментални въпроси за 5G.В по-бедните държави ясно проличава геополитическият и икономически натиск на Европейския съюз, Китай и САЩ. Американските посолства в почти всички югоизточноевропейски държави публикуваха призив за изключване на китайските производители от надпреварата за изграждане на инфраструктурата. Европейският съюз остави инициативата в ръцете на страните-членки.

Албания

Албания за момента няма функциониращи 5G връзки, нито начална дата за изграждането им. Проблемът: необходимите честоти за мрежата са заети. Заради дългогодишната съвместна работа с Huawei, „Водафон Албания“ лобира за доставяне на китайски компоненти. Американското правителство в Тирана остро протестира срещу тези намерения и всички планове бяха преустановени през декември.

Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина също няма 5G. Предшестващата 4G мрежа достигна пълно покритие на територията на страната преди около година. 

България

България традиционно е добре позиционирана по въпросите на дигиталната комуникация. Търгът за получаване на 5G вълни трябва да се осъществи през юли 2020 година. В края на годината или най-късно през 2021-ва мрежата трябва да стартира. Huawei и китайските производители не са изключени от надпреварата, въпреки тревогите, изразени от американското посолство. Дали България ще се справи с бързото въвеждане на технологията е под въпрос. Не само заради пандемията, а и защото част от необходимите честоти са блокирани от военните. Правителството на Бойко Борисов изостава както с разрешаването на този въпрос, така и с изграждането на необходимата инфраструктура.

Гърция

Гърция планира да въведе 5G още през 2021 година. В края на тази година трябва да бъдат подсилени нужните честоти. Макар при пилотните проекти да беше използвана технология на Huawei, накрая Ericsson получи поръчката да изгради 5G мрежата в страната за най-големия телеком „Космоте".

 

Хърватия

Хърватия също е сред държавите, които ще осигурят 5G покритие над цялата си територия още през 2021 година. Първите честоти вече са раздадени от държавните регулатори. Huawei не е изключен експлицитно, мобилните оператори ще сключват индивидуални партньорства.

Черна гора

Пилотните проекти в Черна гора ще започнат още тази година, а до 2022 година трябва да бъде постигнато пълно 5G покритие на територията на страната. Китайските производители не са изключени от участие и заради вече изградени партньорства с местни фирми се очаква те да играят роля в изграждането на мрежата.

Северна Македония

Насрочената дата за национално 5G покритие е чак в края на 2027 година. Столицата Скопие ще се сдобие с 5G през 2023 година.

 

Румъния

През декември 2019 година правителството в Букурещ представи своя план, според който въвеждането на 5G трябваше да започне през 2020-а. Твърди се, че през 2019 година румънското правителство е сключило таен мораториум със САЩ, в който е упоменато, че Huawei ще бъде изключен от процедурата. Китайският производител, който има значително участие в изграждането на 3G и 4G мрежата в страната, се опитва да приложи натиск върху правителството заради милиардите разходи, които ще възникват, в случай че компонентите на Huawei трябва да бъдат заменени. Управляващите отлагат окончателното си решение.

Сърбия

Норвежкият концерн „Теленор“ изгради първата 5G база в университета в Белград през юни 2019 година. По информация на медиите, „Теленор“ е отказал използването на компоненти, произведени от Huawei, и е избрал шведския доставчик Ericsson, макар неговото производство да е в Нанкин, Китай. Правителството обяви, че търгът за раздаване на честоти ще се проведе тази година, но заради кризата с Ковид-19 дата все още не е определена. Тъй като Сърбия си партнира с Русия и Китай и в други сфери, в това число сигурността, не се очаква за китайските производители бъдат въведени специални правила.

"Дойче веле"