Карантината и мерките за социално дистанциране, насочени към забавяне на разпространението на новия коронавирус, съкратиха сезона на грипа в Северното полукълбо с около 6 седмици.

В световен мащаб приблизително 290 000–650 000 души умират годишно от сезонен грип, така че по-краткият грипен сезон може да означава, че са пощадени десетки хиляди животи. Но ще бъде трудно да се изчисли нетното въздействие на карантината върху глобалното здраве като се имат предвид  големият брой смъртни случаи от COVID-19, както и от други болести. Проследяването на грипа и други инфекциозни заболявания може да помогне да бъде разкрита ефективността на политиките за обществено здраве, насочени към спиране на пандемията на коронавирус, пише Никола Джоунс в Nature.com.

Сезонният грип в Северното полукълбо обикновено достига максимум през февруари и свършва до края на май. Тази година обаче лабораторно потвърдените случаи на грип намаляха рязко в началото на април, няколко седмици след обявяването на коронавирусната пандемия (11 март). Данните са от 150 000 проби, направени от национални грипни лаборатории в 71 страни, които отчитат данни на FluNet, глобална система за наблюдение на грипа.

Преждевременният край на сезона на грипа идва въпреки факта, че той започна с „гръм“ -  през януари се очакваше сезонът на грипа тази година да бъде най-тежък от десетилетия.

Има и други фактори, които допринасят за спада на броя на заболелитe: хората със симптоми на грип може да са избягвали болниците и медицинските центрове и, изолирайки се у дома си, да бъдат пропуснати от статистиката. Но рестрикциите по повод пандемията вероятно са определящи:

„Мерките за обществено здраве като ограниченията за движение, социалното дистанциране и повишената лична хигиена вероятно имат ефект върху намаляването на грипа и предаването на други респираторни вируси“, заяви Световната здравна организация в изявление пред Nature.com.

Данни от щата Ню Йорк показват подобен модел: въпреки че там сезонът на грипа започна няколко седмици по-рано от обичайното, процентът на случаите рязко спадна и сезонът приключи пет седмици по-рано. В Хонконг грипният сезон 2019–20 г. е бил с 63% по-кратък от този през предходните пет години, а броят на смъртните случаи от потвърден лабораторно грип е с 62% по-нисък. Подобен спад се наблюдава през 2003 г. по време на епидемията от SARS (тежък остър респираторен синдром).

Освен грипа, и други инфекциозни заболявания също може да са повлияни от пандемията, казва съавторът на изследването, изследователят по инфекциозни болести Пак-леунг Хо от университета в Хонконг. Така например в Хонгконг, в сравнение с предишни години, броят на заболелите от варицелата е намалял от наполовина до три четвърти. През април случаите на морбили и рубеола са най-малко в световен мащаб. Но според Хо това са заболявания, които засягат децата.

„Затварянето на училищата може да има най-голямо влияние“, казва той.

Сексуално предаваните инфекции също могат да бъдат засегнати, казва Аманда Симанек, епидемиолог от Университета на Уисконсин - Милуоки. Случаите могат да намалеят при липса на близък контакт, казва тя, но може да има и спад в откриването им и лечението, което ще  доведе до по-късен скок. При други заразни заболявания като туберкулозата е по-вероятно да се наблюдава увеличаване на случаите, тъй като програмите за борба с болестта са били изместени от пандемията. Международната организация „Stop TB Partnership“ публикува доклад, в който изчислява, че 3-месечна карантина и 10-месечен период на възстановяване ще доведат до допълнителни 1,37 милиона смъртни случая от туберкулоза в световен мащаб през следващите 5 години.

Сезонът на грипа в Южното полукълбо едва започва (обикновено той достига най-високите си стойности през юли или август). В същото време пандемията от SARS-Co-V-2 набира скорост и сила точно в този момент. Тоест, населението в Южното полукълбо тепърва ще се учи кои симптоми сочат грип, кои - COVID-19. Ще си вземе ли поука от нашия опит,  предстои да видим.