Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение като ДДС-то за ресторанти, хотели и книги.

Това обяви премиерът Бойко Борисов във велинградското село Биркова, където посети местното училище.

Попитан за напрежение между него и финансовия министър Владислав Горанов, Борисов обясни, че е чул Румен Гечев да коментира тази тема, но точно депутатът от БСП можел да се похвали с най-много фалирали банки.

Премиерът отчете, че "пипането" на ДДС, на данъци, на приходи, е грешка.

"Какво напрежение"

"Аз нямам колебания в това, когато Менда Стоянова, Горанов казват, че това е грешка. Мога да поема тази политическа грешка до края на 2021 г.- намаляването на книгите и на ресторантьорите и хотелиерите, защото ги затворихме напълно по време на кризата. Мога да поема политическия риск за едно неправилно решение", каза Борисов.

"Какво напрежение?", попита реторично той на въпрос дали за отношенията му с Горанов и добави, че всеки ден с финансовия министър обсъждали и работели по много теми.

Единственото, което Горанов поискал, било премиерът да не го кара да се усмихва на решението за намаляването на ДДС-то на 9%.

Преди това Борисов поиска финансовият министър да обясни какви са ползите от намаляването на данък добавена стойност за книгите.

"Манолова каква ли не е ставала"

„За всеки пост Манолова се е явява, за всеки. Трябваше да чуете как се моли да стане омбудсман. Само за директор на това училище не е. Пожелавам ѝ успех, всеки може да си прави партийка, да управлява. Кога съм казвал, че съм единствен. За жена да кажеш, че си единствен, трябва да си глупак“.

Това беше репликата на Борисов за състоялия се в събота седящ протест срещу управлението на ГЕРБ, организиран от гражданското движение на Мая Манолова "Изправи се.бг".

По-рано той каза за Манолова още:

"Познавам я толкова добре, че не искам да я коментирам. Каква ли не е ставала."

 
На празничния 24 май Борисов направи обиколка на няколко обекта като първо се включи на живо от ремонтирания стар път между Пазарджик и Пловдив, за да отбележи колко добре е станало всичко и че оттам ще минават по 10 хил. автомобила.
 
Премиерът беше в компанията на кмета на Пазарджик Тодор Попов, на финансовия министър Владислав Горанов и на просветния Красимир Вълчев.
 
"Ела, тук...Какви неща чух за тебе", обърна се той към Горанов. И попита Попов: "Чете ли..."
 
След което последваха размисли и откровения на пазарджишкия кмет, явно предизвикани от есемеси на Васил Божков в кореспонденция с Vladi Goranov, но и от собствения му опит:
 
"Четох ги, бе, не можах да го позная. Всички сме минали по тая пързалка. Есемеси, па това, па онова...Всички сме къпани с такава хладка вода, ама прекалиха...Човек като има високи цели, да си ги гони. Считам, че Влади се справя изключително успешно, харесваме го, защото така трябва да се прави", каза Попов, за да няма съмнения колко харесва финансовия министър.

Крайната цел на премиерското пътуване беше да посети училища във Велинградско, като на въпрос уточни, че среща с местни ресторантьори няма да има, зашото "знаете, че аз не закусвам и не обядвам".

Той беше в ПГ по горско стопанство „Христо Ботев“, където се реализира проект на стойност 1,3 млн. лева за саниране и нова спортна зала.

След Велинград отиде и в село Биркова, в ОУ „Д-р Петър Берон“. В училището учат 63 деца, а след като бе ремонтирано то ще стане средищно. Стойността на ремонта е 2,53 млн. лева и се финансира изцяло от МОН.