Големите български предприятия с обороти между 3 млн. лв. и 50 млн. лв. също ще могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от оперативната програмата на европейските фондове - "Иновации и конкурентноспособност". Това стана ясно вчера след като от програмата публикуваха за обществено обсъждане условията за кандидатстването. Размерът на помощта ще се определя в границата между 30 000 лв. и 100 000 лв.

Общият финансов ресурс на програмата е 156 млн. лв. или с почти 20 млн. лв. по-малко, отколкото бяха отделени за микро- и малките предприятия, където се отделиха 173 млн. лв. като за начало. 

По дефиниция новата програма е разписана за "средни" предприятия, но широката ножица на възможните обороти предполага, че доста компании от високия клас в България ще могат да се включат в надпреварата по кандидатстването. 

Условията са сходни с програмата за малките предприятия - да имат отчетено намаление на оборота с 20% за месеците след февруари сравнено с тези през 2019 г. Да нямат данъчни и осигурителни задължения. Както и преди, заради ограничението във финансирането, заявленията ще се приемат на принципа по реда на постъпването към програмата. 

Важно е да се отбележи, че този път има сектори, които са изключени от помощта - като горския сектор, храни и напитки, рибарството и финансите. 

Колко точно ще може да вземе всяка фирма  - ще зависи от представения от нея проект за справяне с последствията от кризата. Помощта не може да превишава 1% от нетните продажби за цялата 2019 г. 

Припомняме, че такава програма вече върви за микро- и малките предприятия. До миналата сряда, когато бяха съобщени официални данни, по програмата бяха кандидатствали над 16 000 фирми. За тези компании са предвидени грантове от 3 до 10 000 лв. Програмата стартира с няколкодневно закъснение, след като се оказа, че от "Иновации и конкуретноспособност" не бяха изпратили образци и документи към ИСУН - платформата, в която става самото кандидатстване. 

Общественото обсъждане на условията за големите фирми ще приключи на 29 май.