Генка Шикерова е тазгодишният носител на голямата награда на фондация "Радостина Константинова". Тя е отличена за разследването си „Война на трупове“.

Двете други награди са за Николай Стайков - „Липсващите имена по делото КТБ“ и на Теодора Трифонова (бТВ) „Къщи без гости“. Първите две публикации са направени със съдействието на Антикорупционния фонд.

Фондация „Радостина Константинова“ обяви на 24 май годишните са награди за разследваща журналистика за девети пореден път.

"Днес, когато журналистиката преживява трудни времена, достойната, качествена журналистика заслужава особено внимание. Заради извънредните обстоятелства тази година, церемонията по връчване на наградите не се състоя традиционно на 11 май", съобщиха от фондацията. Вмисто това те бяха обявени в Деня на българската писменост и просвета, 24 май.

Общо 27 силни номинации са били оценени от 9-членното журналистическо жури с председател Люба Ризова и членове: Светла Петрова, Стойко Тонев, Валери Тодоров (член и на Управителния съвет на Фондацията), Къдринка Къдринова, Добрина Чешмеджиева, Михаил Вешим, Иван Бакалов, проф. Милко Петров.

Ярки, с висока  обществена значимост, са били и представените публикации от Богдана Лазарова (БНТ) за източените милиони от НОИ чрез кухи фирми и продължаващите да действат фирми на убити престъпни босове, на Десислава Ризова (бТВ) - "Твойта кожа" за убиването на животни с ценни кожи, "Проектът Камчия" - за руския детски комплекс  в Камчия и "меката сила"и "Вълкът от София" за измамите с криптовалута. Също на Владимир Йончев от offnews.bg за завод "Стомана" и водата на Перник, на Таня Петрова от в-к "Сега" за скъпите пейки в София, серията публикации на Мила Чернева и Росен Босев от в-к "Капитал" за пропуските в тол системата.

Силни са били и предложените за награда за публикации на колегите от регионалните медии - Мариета Димитрова от blagoevgradnews.com и Биволъ за имението на зам.-министър с европейски пари и минерална вода, както и още няколко нейни други публикации, на Петя Михова и Мариан Иванов от Радио Бургас (БНР) за проблеми със старите сгради и градската среда, на Лалка Димитрова от Дарик Радио - Бургас за следствени експерименти.

"Качеството на всички предложени публикации беше много високо и събраните точки за някои от кандидатите по десетобалната система бяха близки", отбелязват от фондацията.

Председателят на Фондация "Радостина Константинова" д-р Мария Вангелова специално благодари на всички, които взеха участие в конкурса и на журналистическото жури, което оцени работата на номинираните колеги, отбелязват още оттам.